How do organisms reproduce Worksheet-5

How do organisms reproduce Worksheet-5

 

  1. Each ovule consists of a large oval shaped cell called the embryo sac and the mature embryo sac contains ______ nuclei.

A. Two                B. Three             C. Five                D. Eight

 

  1. What does this diagram show?

A. Transfer of pollen grains to stigma

B. Germination of pollen grains

C. Fertilization of gametes

D. Development of zygote

 

  1. Which of the following fuses with a male gamete nucleus to form a triploid endosperm nucleus?

A. Secondary nucleus

B. Polar nuclei

C. Egg apparatus

D. Both Secondary nucleus & Polar nuclei

 

  1. In the given figure of gram seed, which labelled part will be used as food in the future?

A. P                     B. Q                     C. R                     D. S

 

  1. This is the organ in mammals and other viviparous animals by means of which the embryo is attached to the wall of the uterus. Identify it.

A. Ovary                                         B. Umbilical cord

C. Placenta                                     D. Oviduct

 

  1. Which of the following methods of preventing pregnancy act by changing hormonal balance of the body so that eggs are not released and fertilization cannot occur?

A. Creating a mechanical barrier

B. Taking oral pills

C. Using IUCDs

D. Using copper-T

 

  1. Which labelled part in the given figure keeps the testes at a temperatue lower than the normal body temperature?

A. P                     B. Q                     C. R                     D. S

 

  1. Which of the following statements is false?

A. Placenta allows exchange of materials between mother and foetus

B. The foetal part of the placenta consists of the cells of the chorion which produce projections called chorionic villi

C. Antibody cannot cross the placenta from mother to foetus

D. Placenta also secretes pregnancy hormones in greater amounts

 

  1. STDs are spread by sexual contact with an infected person. Select the odd one.

A. Gonorrhoea                              B. Leprosy

C. Syphilis                                      D. AIDS

 

  1. In which labelled part of the given figure does the fertilization of an ovum by a sperm take place?

A. P                     B. Q                     C. R                     D. S

 

  1. In which surgical procedure, a small portion of sperm duct is removed and both the cut ends are folded and tied properly?

A. Vasectomy                                B. Tubectomy

C. Epidectomy                              D. IUCD

 

  1. Which of the following shows vegetative reproduction by means of leaf buds?

A. Rhizopus

B. Bryophyllum

C. Kalanchoe

D. Both Bryophyllum & Kalanchoe

 

  1. Which of the following pairs are incorrectly matched?

(i) Implantation – Uterus

(ii) Fertilization - Seminiferous tubule

(iii) Spermatogenesis - Fallopian tube

(iv) Oogenesis - Ovarian follicle

A. (i) & (iii)        B. (ii) & (iii)      C. (i) & (iv)        D. (ii) only

 

  1. Which labelled part in the given figure secrete an alkaline fluid which also contains nutrients, an energy source for the sperm?

A. P                     B. Q                     C. R                     D. P & Q

 

Answer Key:

  1. D
  2. B
  3. D
  4. D
  5. C
  6. B
  7. D
  8. C
  9. B
  10. A
  11. A
  12. D
  13. B
  14. D