Science-Interactive-Quizzes-Part-II



 

Interactive quizzes & worksheets on environmental studies for grade-4 olympiad science students.
Pattern of questions : Multiple Choice Questions

Basics of Physics Worksheet-14

 

  1. What happens when a force is applied to an object in the direction of the motion?

A. The object will slow down     B. The object will speed up

C. The object will stop                 D. The object will remain at same speed

 

  1. Matter through which heat moves very slowly are called _______.

A. Insulator                                   B. Good Conductor

C. Carbon                                       D. Blocker

 

  1. A beam of light travels in ______ from its source.

A. a straight line                           B. a circular motion

C. a random pattern                    D. a V shape

 

  1. A force is applied on the lever as shown in the picture. In what direction will the weight move?

A. Up                  B. Down             C. Left                D. Right

 

  1. Aman is 160 cm tall. Simran is 165 cm tall. How tall is Simran than Aman?

A. 60 cm            B. 65 cm            C. 5 cm               D. 10 cm

 

  1. Your teacher has asked you to measure the length of one side of your classroom. Which of the following will you use to measure it?

A. Measuring cylinder                 B. Measuring tape

C. Ruler                                          D. None of these

 

  1. Three cars are going to another city. Which car will reach there first?

A. Red Car         B. Blue Car        C. Yellow Car    D. All

 

  1. To do work, we need ____.

A. Force             B. Energy           C. Hands            D. Muscles

 

  1. Which of the following statement is NOT true?

A. Friction makes a moving object slow down and stop

B. Friction between two surfaces will make them hot

C. Friction also enables an object to stay in a stationary position

D. Friction decreases if roughness of an object increases

 

  1. When a bomb explodes, it converts _____.

A. Heat energy to light & sound energy

B. Chemical energy to heat, light & electrical energy

C. Chemical energy to heat, light & sound energy

D. Heat energy to electrical, light & sound energy

 

  1. Study the energy transformation shown here. In which of the following is this taking place?

A. Glowing of an electric torch

B. Photosynthesis in plants

C. Generation of electricity in windmills

D. Burning of wood

 

  1. Which energy is present in the objects given below?

A. Muscular energy                     B. Solar energy

C. Chemical energy                      D. Heat energy

 

Answer Keys:

(1)–B; (2)–A; (3)–A; (4)–A; (5)–C; (6)–B; (7)–C; (8)–B; (9)–D; (10)–C; (11)–D; (12)–C