Ratio & Proportion Worksheet-2

Ratio & Proportion Worksheet-2

 

  1. There are 15 girls and 20 boys in fifth grade. What is the ratio of girls to boys in the fifth grade?

A. 4:3                  B. 3:4                  C. 35:15              D. 15:35

 

  1. A yard has a length of 40 feet and width of 30 feet. What is the ratio of width to length?

A. 4:3                  B. 30:4               C. 3:4                  D. 40:70

 

  1. In Mary's class 9 children own cats, 7 children own dogs and 3 children own birds. What is the ratio of bird owners and cat owners in Mary's class?

A. 3:1                  B. 9:7                  C. 7:3                  D. 1:3

 

  1. Which ratio is equivalent to 2:4?

A. 9:21                B. 16:32             C. 5:25                D. 12:20

 

  1. Which ratio is equal to 4/5 ?

A. 28/35             B. 24/28             C. 36/54            D. 35/70

 

  1. Find the ratio that is equivalent to 15:35.

A. 18/42             B. 14/28             C. 21/30             D. 24/40

 

  1. Write 8 to 56 (8:56) in simplest form?

A. 2 to 7              B. 1 to 5              C. 7 to 1              D. 1 to 7

 

  1. Karen used 9 red beads, 12 blue beads, and 27 green beads to make a bracelet. What is the ratio of blue beads to all the beads used in the bracelet?

A. 1 to 3              B. 1 to 8              C. 2 to 3             D. 1 to 4

 

  1. Samuel planted 27 daffodils, 18 tulips and 21 marigolds in his yard. What is the ratio of tulips to daffodils?

A. 3 to 2             B. 1 to 3              C. 2 to 3             D. 3 to 6

 

  1. What is the ratio of circles to triangles in the following picture?

A. 2 to 3             B. 3 to 2             C. 1:1                   D. 4:6

 

  1. What is 10% of 100?

A. 10                   B. 100                 C. 50                   D. 1

 

  1. Which option shows 25% in fraction?

A. 1/3                 B. 2/3                 C. 3/4                 D. 1/4

 

  1. Which ratio is equal to 16 to 10?

A. 21/36            B. 48/30            C. 24/36            D. 35/70

 

  1. A shirt costs Rs.180. The sales tax is 9%. How much the shirt will cost altogether, including the sales tax?

A. Rs.196.0       B. Rs.16.2          C. Rs.196.2        D. Rs.216.5

 

Answer Key:

(1)-B; (2)-C; (3)-D; (4)-B; (5)-A; (6)-A; (7)-D; (8)-D; (9)-C; (10)-B; (11)-A; (12)-D; (13)-B; (14)-C