Racial-Migration - Comprehension Worksheet

Racial-Migration - Comprehension Worksheet

          Following elimination of racially based immigration policies in Canada by the late 1960s, immigration began from all parts of the world. Toronto's population grew to more than one million in 1951 and doubled to two million by 1971. By the 1980s, Toronto had surpassed Montreal as Canada's most populous city and the chief economic hub. During this time, in part due to the political uncertainty raised by the resurgence of the Quebec sovereignty movement, many corporations moved their head offices from Montreal to Toronto and other Canadian cities.

          In 1954, the City of Toronto was federated into a regional government known as Metropolitan Toronto. Later metropolitan government began to manage services that crossed municipal boundaries. In 1967, the seven smallest municipalities of the region were merged into their larger neighbors, resulting in a six-city configuration that included the old City of Toronto and the surrounding municipalities of East York, Etobicoke, North York, Scarborough and York. In 1998, six metropolitan governments were dissolved into a single municipality, creating the current City of Toronto.

 

Multiple-Choice Question:

  1. What was the primary reason for the growth of Toronto's population to two million by 1971?

(A) Montreal

(B) Elimination of racially based immigration policies

(C) Quebec sovereignty movement

(D) Corporations moving to Toronto

 

  1. How many metropolitan governments were dissolved to form the City of Toronto municipality?

(A) One              (B) Two              (C) Six                (D) Five

 

  1. When did Toronto surpass Montreal as Canada’s most populous city?

(A) 1971              (B) 1954             (C) 1980            (D) 1998

 

  1. What caused the multinational corporations to move their head offices from Montreal to Toronto?

(A) Quebec sovereignty movement

(B) Elimination of racially based immigration policies

(C) Other western Canadian cities

(D) Toronto's population doubled to two million by 1971

 

  1. The metropolitan government began to manage services that were _____.

(A) Using water                            (B) Crossing municipal boundaries

(C) Using public transit              (D) Crossing states

 

  1. Metropolitan Toronto was a

(A) city of Toronto                        (B) government of Toronto

(C) municipality of Toronto       (D) business centre of Toronto

 

  1. The municipalities that merged were _____ in number.

(A) six                 (B) Seven           (C) one               (D) not known

 

  1. What is the meaning of the phrase "When all think alike, no one is thinking very much"?

(A) Thinking hard is bad

(B) When you think very much it is good

(C) To produce diverse ideas people need to think a lot more

(D) When all think alike, it is very much thinking

 

  1. But here the Ki-Ki spoke up quickly in their mild voices, saying: “That is not our idea, your Highnesses.” In the above sentence, Ki-Ki’s argument is _____.

(A) An agreement                         (B) A disagreement

(C) A joke                                        (D) A song for praise

 

  1. the chief economic hub of Canada is

(A) Montreal                                 (B) not mentioned

(C) Canada itself                          (D) Toronto

 

Fill in the blanks:

  1. The synonym of ‘arrangement’ as given in the passage is ______.

 

  1. The word meaning the same as ‘improbability is ______.

 

  1. The adjective form of ‘racially’ is _____.

 

  1. The word in the passage that means the same as ‘do better than’ is_____.

 

  1. The antonym of ‘elimination’ is ____.

 

Answer key:

  1. (B)

  2. (C)

  3. (C)

  4. (A)

  5. (B)

  6. (B)

  7. (B)

  8. (C)

  9. (B)

  10. (D)

  11. Arrangement

  12. Uncertainty

  13. Racial

  14. Surpassed

  15. addition