Electricity and circuits Worksheet-2

Electricity and circuits Worksheet-2

 

Multiple-choice questions:

  1. Which of these does not use the magnetic effect of electric current?

(A)

(B)

(C)

(D) None of these

 

  1. The necessary requirement for a fuse wire is:

(A) Conductor with low melting point

(B) Conductor with high melting point

(C) Insulator with low melting point

(D) Insulator with high melting point

 

  1. Who discovered magnetic effect of current?

(A) H.C. Oersted                               (B) Michael Faraday

(C) Ohm                                            (D) Fleming

 

  1. The coil of wire contained in a heater is known as:

(A) Component                                (B) Circuit

(C) Element                                      (D) Spring

 

  1. A battery is a group of:

(A) Only two cells                            (B) Two or more cells

(C) Only single cell                          (D) Any of these

 

  1. When a magnetic compass is brought near a current carrying wire:

(A) It will lose its magnetism

(B) It deflects the magnetic needle

(C) No effect on the compass occurs

(D) It will hold fast in East- West direction

 

  1. Match the column.

           Column I                            Column II

(a) Electromagnet                  (i) Volt

(b) Electric Iron                      (ii) Solenoid

(c) Potential difference         (iii) Joule heating

(A) (a) – (i); (b) – (iii); (c) – (ii)

(B) (a) – (ii); (b) – (i); (c) – (iii)

(C) (a) – (ii); (b) – (iii); (c) – (i)

(D) (a) – (i); (b) – (ii); (c) – (iii)

 

  1. Which of the following is preferred to make an electromagnet?

(A) Steel                                           (B) Plastic           

(C) Stainless steel                            (D) Soft iron

 

  1. The magnetic field around a current-carrying coil lasts:

(A) For three hours

(B) As long as current flows through it

(C) Till its half-life period

(D) Field is permanent

 

  1. Which of the following does not use the heating effect of current?

(A)   

(B)  

(C)   

(D) 

 

  1. When the switch of an electric bell is pushed:

(A) Flow of the current stops through the electromagnet in the bell

(B) A current starts to flow through the electromagnet

(C) Voltage decreases in the current flowing through the electromagnet

(D) None of these

 

  1. When electric current is flown through a conductor, some amount of:

(A) Electrical energy is converted into heat energy

(B) Electrical energy is converted into mechanical energy

(C) Mechanical energy is converted into electrical energy

(D) Heat energy is converted into electrical energy

 

  1. Which of these is not circuit element?

(A) Battery                                       (B) Voltmeter     

(C) Potential difference                   (D) Resistor

 

Answer key:

  1.  (C)
  2. (A)
  3. (A)
  4. (C)
  5. (B)
  6. (B)
  7. (C)
  8. (D)
  9. (B)
  10. (D)
  11. (B)
  12. (A)
  13. (C)