Physical and chemical changes Worksheet-1

Physical and chemical changes Worksheet-1

 

Multiple-Choice Question:

  1. Which of the following is an example of physical change?

(A)Mixing baking soda and vinegar together, and this causes bubbles and foam

(B) Baking a birthday cake for your mother

(C) A glass cup falls from the counter and shatters on the ground

(D) Lighting a piece of paper on fire and the paper burns up and leaves ashes

 

  1. Properties like shape, size, colour and state of a substance are called:

(A) Physical property                      (B) Chemical property

 

  1. During a chemical change:

(A) Composition of matter gets changed

(B) Matter gets destroyed

(C) Matter gets created

(D) None of these

 

  1. Ravi wants to experiment with sugar cubes. Which of the following causes a sugar cube to only change physically, not chemically?

(A) Burning the sugar cube with a match

(B) Crushing the sugar cube and dissolving it in water

(C) Treating the sugar cube with sulphuric acid

(D) Chewing the sugar cube and digesting it

 

  1. I had an apple; I cut it and kept it for a while. My mom told that both physical & chemical change has taken place. My mother is:

(A) Right                                           (B) Wrong

 

  1. Explosion of fire work is a:

(A) Physical change                        

(B) Chemical change

(C) Both of these

 

  1. Lime water turns milky due to the formation of ____ when carbon dioxide is passed through it.

(A) Calcium hydroxide                     (B) Calcium carbonate

(C) Calcium bicarbonate                 (D) Calcium hydride

 

  1. Melting a nail is a:

(A) Physical change                        

(B) Chemical change

(C) None of these

 

  1. The process of depositing a layer of zinc on iron is called:

(A) Painting                                      (B) Greasing

(C) Galvanization                             (D) Precipitation

 

  1. The volume of a balloon is reduced when it is placed in cooler surroundings. It is a:

(A) Physical change                        

(B) Chemical change

(C) Both of these

 

  1. Petrol changes into gas and burns as it enters the cylinder of a car’s engine. It is a:

(A) Physical change                        

(B) Chemical change

(C) Both of these

 

  1. Germination of seed is a:

(A) Physical change                        

(B) Chemical change

(C) Both of these

 

  1. Identify and write “P” for physical or “C” for chemical characteristics  for  the following statements.

a. The colour of the house is red.

b. Oxygen is a gas.

c. Sand and dirt are mixed in a flower pot.

d. Iron reacts with water to form rust.

e. Water freezes at 32 degree F.

f. Copper conducts electricity.

g. A ruby is red.

h. Silver reacts with moisture in the air to form tarnish.

i. Milk + Chocolate syrup → Chocolate milk

 

Answer Key:

  1. (C)
  2. (A)
  3. (A)
  4. (B)
  5. (A)
  6. (B)
  7. (B)
  8. (A)
  9. (C)
  10. (A)
  11. (C)
  12. (C)
  13. a. P, b. P, c. P, d. C, e. P, f. P, g. P, h. C, i. C