Acids, bases and salts Worksheet-6

Acids, bases and salt Worksheet-6

 

Multiple Choice Questions:

  1. Acids are never stored in metal containers because

(A) Metals react with acids forming their respective salts and hydrogen gas

(B) They corrode metal and eat up the metal container

(C) Dilute acids can be stored in metal containers

(D) Both A and B

(E) A, B, C

 

  1. Antacid contains

(A) Ca(OH)2        (B) Mg(OH)2       (C) NaOH            (D) Be(OH)3

 

  1. What is the colour of universal indicator in solution of pH 4?

(A) Red                 (B) Green             (C) orange           (D) blue

 

  1. Which solution will be more acidic   1M or 1M glucose solution CH3COOH.

(A) 1M  CH3COOH                           (B) 1M glucose solution

(C) Both have same Ph                     (D) None of these

 

  1. What are the products formed in the given reaction-

(A) NaCl + H2CO3                             (B) Na2CO3 + 2HCl

(C) NaCl + H2O + CO2                       (D) NaCl + H2O + CO

 

  1. What will be the colour of Litmus paper when tooth paste  is applied to it?

(A) blue                (B) red                  (C) purple            (D) colourless

 

  1. Which mineral acid is used in fizzy soft drinks and soda water?

(A) dil H2SO4     (B) dil HCl            (C) dil HNO3        (D) H2CO3

 

  1. What are the products of given reaction.

(A) KCl(aq) + CO2 + H2O(l)                   (B) KCl(aq) + CO(g) + H2O(l)

(C) KOH(aq) + CO(g) + H2O(l)               (D) KCl(aq) + CO2(g)

 

  1. A black coloured compound (A) is taken in a beaker. Dilute Hydrochloric acid is added to it slowly with stirring. The colour of solution becomes blue-green due to the formation of CuCl2(aq) copper (II) chloride. What is compound (A).

(A) CuO(s)             (B) CuCO3(s)          (C) CuSO4             (D) CuCl2

 

  1. What happens when excess of carbon dioxide is passed through lime water?

(A) Lime water turns milky due to the formation of calcium carbonate(s)

(B) White ppt of calcium carbonate formed dissolves due to the formation of soluble salt (calcium hydrogen carbonate), solution becomes clear

(C) Carbon di-oxide reacts with calcium hydroxide forming calcium oxide Which makes lime water milky.

(D) None of these

 

  1. What are the products formed in the given reaction.

(A) MgO(aq) + H2O(l)                          (B) Mg(aq)2+ + 2OH(aq)

(C) MgH2(aq) + O2(g)                           (D) All (a, b, c)

 

  1. What are the products formed in the given reaction-

(A) MgCO3(s) + H2O(l)                        (B) Mg(CO3)2 + H2O

(C) MgO + H2CO3                                (D) MgO + 2H+ + 2O2(g)

 

  1. Name the salt formed from ferric hydroxide Fe(OH)3 is treated with concentrated Nitric acid (HNO3).

(A) FeNO2            (B) Fe(NO3)2        (C) Fe2NO            (D) Fe(NO3)2

 

  1. Solution of potassium sulphate in water is

(A) Acidic             (B) Basic               (C) Neutral          (D) None of these

 

  1. What is the compound formed when chlorine and sodium ion produced during the electrolysis of brine are allowed to mix ?

(A) HCl + H2O + Na+                         (B) NaCl

(C) HCl                                                  (D) All of these

 

  1. A metal carbonate solution in water?

(A) Acidic             (B) Basic               (C) Neutral

 

  1. Complete the reaction carried out in fire extinguishers.

NaHCO3 + H2SO4

(A) Na2SO4 + H2O + CO2                  (B) Na2SO4 + H2

(C) Na2S + H2O + CO2                       (D) Na2O + H2O + CO2

 

Answer key:

  1. (D)
  2. (B)
  3. (C)
  4. (A)

Is a weak acid, where as glucose is a covalent compound it do not     release H+ in solution so glucose solution is neutral.

  1. (C)

Metal carbonates react with acids forming their salts, water and carbon     di-oxide gas.

  1. (A)
  2. (D)
  3. (A)
  4. (A)

  1. (B)

  1. (B)
  2. (A)
  3. (B)
  4. (C)
  5. (B)
  6. (B)
  7. (A)