Area and Perimeter Worksheet-12

Area and Perimeter Worksheet-12

 

  1.  

 

What is the area of this figure in square meter ?

(A) 126               (B) 120               (C) 116                (D) 124

 

  1.  

        

        What is the perimeter of this figure ?

(A) 34 cm           (B) 30 cm          (C) 32 cm          (D) 36 cm

 

  1. What is the area of a rectangle if its length and width are á’ and ‘b’ respectively ?

(A) a × b                                        (B) a + b

(C) 2 (a + b )                                 (D) a divided by b

 

  1. If side of a square is ‘a’ cm then what will be its area in cm square ?

(A) a × a             (B) 2a                 (C) 4 a                (D) a by 2

 

  1. If side of a square is ‘a’ cm then what will be its perimeter in cm ?

(A) a × a             (B) 2a                 (C) 4 a                (D) a by 2

 

  1. If sides of a rectangle are ‘a’ and ‘b ‘ cm then what will be its area ?

(A) a × b            (B) 2(a + b )      (C) 4 a × b         (D) a × b by 2

 

  1. If sides of a rectangle are ‘a’ and ‘b ‘ cm then what will be its perimeter?

(A) a × b            (B) 2(a + b )      (C) 4 a × b         (D) a × b divide by 2

 

  1. Which of the following is the correct unit for area of rectangle?

(A) M                  (B) Cm               (C) M2                (D) M3

 

  1. Which of the following is the correct unit for perimeter of rectangle ?

(A) M                  (B) Cm2              (C) M2                (D) M3

 

  1.  Length of boundary of a rectangle is equal to its ____

(A) area              (B) length          (C) width           (D) perimeter

 

  1.  

        

        Area of the blue triangle is _____ the rectangle.

(A) Equal to                                  (B) Half of

(C) Double of                                (D) None of these

 

  1.  

        

        Area of the blue triangle is ____ the square.

(A) Equal to                                  (B) Half of

(C) Double of                                (D) None of these

 

Answer Key:

(1)-A; (2)-A; (3)-A; (4)-A; (5)-C; (6)-A; (7)-B; (8)-C; (9)-A; (10)-D; (11)-B; (12)-B