Measurement and motion Worksheet-4

Measurement and motion Worksheet-4

 

Fill in the blanks:

  1. FPS stands for______.
  2. The SI unit of mass is__________.
  3. An ________ is a device, used for indicating distance traveled by any vehicle.
  4. An electrical or mechanical device used for indicating distance travelled by an automobile is called _______.

 

Multiple -Choice Question (One Option Correct):

  1. What is the SI unit of length?

(A) Meter             (B) Foot               (C) Centimeter    (D) Yard

 

  1. SI system of measurement includes the measurement of:

(A) Temperature                                  (B) Luminous intensity

(C) Electric current                              (D) All of these

 

  1. What is/are the characteristics of a unit of physical quantity?

(A) It should be of convenient size

(B) It should be easily replicated

(C) It should not change with time or place

(D) All of these

 

  1. What is the most appropriate unit to measure the diameter of an atom is?

(A) Millimeter  (B) Angstrom   (C) Micrometer            (D) None of these

 

  1. The amount of matter contained in a body is called its:

(A) Weight                   (B) Volume      (C) Mass                      (D) Height

 

  1. The surface occupied by an object is called:

(A) Area               (B) Width             (C) Volume (D) Length

 

  1. Which of the following is the biggest unit to measure the mass of a body?

(A) Ton                        (B) Kilogram    (C) Quintal                   (D) Gram

 

  1. Which of the following shows the distance between the tip of the thumb and the tip of the little finger of a fully stretched hand?

(A) Hand span     (B) Fathom (C) Cubit              (D) None of these

 

  1. Birds gliding across the sky is an example of:

(A) Rotational & non periodic        (B) Translational & non periodic

(C) Translational & periodic           (D) Rotational & periodic

 

  1. A stone thrown up in the air is an example of ________ motion.

(A) Rectilinear     (B) Curvilinear     (C) Periodic         (D) Non periodic

 

  1. Moving rear wheel of a car undergoes:

(A) Periodic motion

(B) Translatory & rotatory motion

(C) Non periodic motion

(D) None of these

 

  1. A body is moving from A to B. The type of motion described by the body is:

 

(A) Curvilinear motion                    (B) Rectilinear motion

(C) Periodic motion                         (D) None of these

 

  1. In order to find the area of a banana leaf the best option is:

(A) Centimeter graph paper           (B) Inch graph paper

(C) Millimeter graph paper             (D) None of these

 

  1. One centimeter on a scale is divided into 20 equal divisions. The least count of this scale is:

(A) 20 cm            (B) 1 mm             (C) 0.1 mm          (D) 0.5 mm

 

  1. The smallest time measured by a wrist watch accurately is:

(A) 1 millisecond                             (B) 60 seconds

(C) 1 seconds                                   (D) 1 hour

 

  1. Match the following:

 

True/False:

  1. The weight of a body can never be zero.
  2. When a translational motion moves in a straight line it is said to be in rectilinear motion.

 

Answer key:

  1. Foot pound second
  2. Kilogram
  3. Odometer
  4. Odometer
  5. (A)
  6. (D)
  7. (D)
  8. (B)
  9. (C)
  10. (A)
  11. (A)
  12. (A)
  13. (B)
  14. (B)
  15. (B)
  16. (A)
  17. (B)
  18. (D)
  19. (C)
  20. 1-e, 2-c, 3-d, 4-a, 5-b
  21. False
  22. True