Water and its importance Worksheet-8

Water and its importance Worksheet-8

 

Multiple -Choice Question:

  1. Most villages in Karnataka depend on groundwater. The extent of dependence is close to:

(a) 75%                (b) 92%                (c) 52 %               (d) 83%

 

  1. Which of these dams, known as one of the "Seven Wonders of the Modern World", generates the most electricity (as of 2005)?

(a) Aswan high dam                        (b) Kainji dam

(c) Hoover dam                               (d) Itaipu dam

 

  1. The collapse of which dam destroyed the city of Johnstown, Pennsylvania?

(a) South Fork Dam                         (b) Fullerton Dam

(c) Tygart River Dam                       (d) Cougar Dam

 

  1. China built a dam which was, at the time of its completion in 2009, the biggest dam in the world. What is its name?

(a) Jinghong Dam                            (b) Three Gorges Dam

(c) Ertan Dam                                  (d) Manwan Dam

 

  1. What is the name of the structure that allows fish such as salmon to bypass dams on their travel to their spawning grounds?

(a) Fish cable car                             (b) Fish climbing rope

(c) Fish elevator                               (d) Fish ladder

 

  1. In which modern country the oldest remains of dams have been found?

(a) Holland          (b) Iraq                 (c) Jordan            (d) Brazil

 

  1. How many of the world's large dams were built primarily or exclusively for irrigation?

(a) 30%                (b) 50%                (c) 10%                (d) 75%

 

  1. Flood risk refers to:

(a) the vulnerability of people and properties that  are exposed to floodwaters

(b) the chance of a flood occurring

(c) the number of people and properties exposed to  floodwaters if a flood occurs

(d) all of these

 

  1. A flood can vary in:

(a) Speed of water flow                  (b) Duration

(c) Size                                              (d) All of these

 

  1. The size of the flood is measured by:

(a) The rate of flow of water in waterway or river

(b) A river gauging station

(c) The level of flow of water in waterway or river

(d) All of these

 

  1. Which of the following potentially affects the size of a flood?

(a) Vegetation in and around a river

(b) Bridges and other structures in waterways

(c) The size and windiness of a river

(d) All of these

 

  1. Which of the following is an environmental consequence of floods?

(a) Release of pollutants into waterways

(b) Dispersal of weed species

(c) Erosion of soil

(d) All of these

 

  1. If you experienced a 1-in-100 year flood this year, what is the chance you will experience one next year?

(a) 1 in 1000 odds (0.1%)               (b) 1 in 100 odds (1%)

(c) 1 in 10,000 odds (0.01%)          (d) None of these

 

  1. In the future, which of the following is unlikely?

(a) We will be able to eliminate the risk of flooding.

(b) There will be an increased chance of flash flooding and coastal inundation.

(c)  Improvements in flood forecasting and warning technologies will reduce the impacts of floods.

(d) Flood risk will increase due to population growth and urbanization.

 

  1. Which of the following can reduce the risk of flooding?

(a) Building dams

(b) Flood awareness and education programs

(c) Zonings and building regulations for new developments

(d) All of these

 

  1. In the future, which of the following is expected to increase the risk of flooding?

(a) Urbanisation                     (b) Climate change

(c) Population growth                     (d) All of these

 

Answer Key:

  1. (b)
  2. (d)
  3. (a)
  4. (b)
  5. (d)
  6. (c)
  7. (b)
  8. (d)
  9. (d)
  10. (d)
  11. (d)
  12. (d)
  13. (b)
  14. (a)
  15. (d)
  16. (d)