Cell structure and function Worksheet-5

Cell structure and function Worksheet-5

 

  1. Organelle connected with protein synthesis is-

A. Chloroplast                               B. Ribosome

C. Pyrenoid                                    D. Mitochondria

 

  1. Prokaryotic organisms do not have-

A. True nucleus                             B. Nuclear membrane

C. Histone protein                        D. All of these

 

  1. Nucleus is surrounded by -

A. Single membrane                    B. Double membrane

C. Triple membrane                    D. No membrance at all.

 

  1. Controlling centre of the cell is-

A. Nucleoplasm                            B. Nuclear chromatin       

C. Nucleolus                                  D. Nucleus

 

  1. Endoplasmic reticulum often bears-

A. Peroxisome                               B. Glyoxisome

C. Lysosome                                  D. Ribosome

 

  1. Mitochondria and chloroplasts are.....of cell-

A. Power house and kitchen

B. Guard and Power house

C. Kitchen and Guard

D. Power house and secretory bags

 

  1. Chlorophyll pigment is found in-

A. Chloroplast                               B. Mitochondria

C. Nucleus                                      D. Cytoplasm

 

  1. Which of the following are completely absent in animal cell ?

A. Ribosomes                                B. Large vacuoles

C. Golgi body                                 D. Nucleus

 

  1. A prokaryotic cell does not have-

A. Nuclear membrane                B. DNA

C. Cell membrane                        D. Organelles

 

  1. Physical basis of life is-

A. Nucleus                                      B. Protoplasm

C. Cell                                             D. Food

 

  1. Animal cell can be distinguished from a plant cell in having -

A. Centrosome                              B. Golgi body

C. Vacuole                                      D. Plastid

 

  1. Longest cell in Human body is nerve fiber. The smallest cell is-

A. Human egg                               B. Fat cell

C. Nephron                                    D. Neuron

 

Answer Key:

  1. B

  2. D

  3. B

  4. D

  5. D

  6. A

  7. A

  8. B

  9. A

  10. C

  11. A

  12. A