Animals & Their Young Ones Worksheet-4

Animals & Their Young Ones Worksheet-4

 

Multiple Choice Questions:

  1. Most _______ have hair on their body.

(a) birds                      (b) mammals             (c) insects

 

  1. Which of the following mammals are found in water but do not have hair?

(a) Whales                  (b) Polar bears           (c) Sea lions

 

  1. Which organ is very well developed in mammals?

(a) Brain                      (b) Kidney                   (c) Liver

 

  1. Identify and name the mammal that lays eggs given in the picture.

(a) Shark

(b) Duck billed platypus

(c) Wild cat

 

  1. Through which organ do most mammals breathe?

(a) Brain                      (b) Lungs                    (c) Stomach

 

  1. Mammals look after their _______.

(a) eggs                        (b) babies

 

  1. What is albumen rich in?

(a) Proteins                 (b) Carbohydrates    (c) Vitamins

 

  1. What is yolk rich in?

(a) Proteins                 (b) Carbohydrates    (c) Vitamins

 

  1. Which of the following build nests on trees to raise their young ones?

(a) Humans                (b) Animals                (c) Birds

 

  1. Which of the following comes out when the embryo of an egg hatches?

(a) Baby bird              (b) Adult bird

 

  1. Which of the following mammals are found in water but do not have hair?

(a) Sea lions                (b) Dolphins               (c) Polar bears

 

More than One Option Correct

  1. Mark the animals that give birth to young ones.

(a) Cow                      (b) Lion                       (c) Rabbit

(d) Human being      (e) Hen                        (f) Tortoise

 

  1. Mark the animals in which the baby develops inside the egg. 

(a) Snake                    (b) Tortoise                 (c) Frog

(d) Crocodile              (e) Dog                         (f) Cat

 

  1. Mark the mammals.

(a) Cow                        (b) Horse                    (c) Tiger

(d) Whale                    (e) Frog                       (f) Tortoise

 

  1. Yolk is rich in:

(a) Fats                       (b) Vitamins               (c) Minerals

(d) Proteins                (e) Carbohydrates

 

Answer Key:

(1)-b; (2)-a; (3)-a; (4)-b; (5)-b; (6)-b; (7)-a; (8)-c; (9)-c; (10)-a; (11)-b; (12)-(a, b, c, d); (13)-(a, b, c, d); (14)-(a, b, c, d); (15)-(a, b, c)