Growing Plants Worksheet-3

Growing Plants Worksheet-3

 

Multiple-Choice Question:

  1. After the food stored inside the cotyledons get used up, where does the seedling get its food from?

(A) Soil                        (B) Flower                  (C) Stem

 

  1. Seeds of ____ are easily dispersed by wind.

(A) Coconut                (B) Lotus                      (C) Dandelion

 

  1. Seeds of ____ are dispersed by animals.

(A) Raspberry            (B) Lotus                     (C) Poppy

 

  1. The mechanism of dispersal of seeds in which the ripe fruit bursts is known as:

(A) Budding                (B) Pollination            (C) Explosion

 

  1. The white part of a peanut is called:

(A) Stem                      (B) Cotyledon             (C) Seed

 

  1. The ____ of this plant can grow into new plant.

(A) Leaf                       (B) Root                       (C) Stem

 

  1. Identify the process shown in the figure.

(A) Germination        (B) Tissue culture     (C) Budding

 

  1. What is the process of growing crops in the hilly areas known as?

(A) Step farming       (B) Stair farming      (C) Stem farming

 

  1. Rabi crops are grown from:

(A) June to August

(B) November to April

(C) September to October

 

  1. Which of the following is a Rabi crop?

(A) Sugarcane            (B) Soyabean              (C) Legumes

 

  1. Identify the vehicle used for ploughing the field.

       

(A) Truck                    (B) Tractor                 (C) Wagon

 

Answer Key:

(1)-(A); (2)-(C); (3)-(A); (4)-(C); (5)-(B); (6)-(C); (7)-(B); (8)-(A); (9)-(B); (10)-(C); (11)-(B)