Sorting materials into groups Worksheet-3

Sorting materials into groups Worksheet-3

 

Multiple-Choice Question:

  1. Which of the following gases is used in balloons?

(A) Natural gas                                (B) Carbon dioxide

(C) Helium                                        (D) Oxygen

 

  1. When evaporation occurs:

(A) particles vibrate faster              (B) particles break free

(C) particles move in lines              (D) particles stop moving

 

  1. What kind of containers shopkeeper use to keep eatables?

(A) Shopkeepers use glass containers or transparent jars to keep eatables.

(B) Shopkeepers use opaque containers to keep eatables.

(C) Shopkeepers use translucent containers to keep eatables.

 

  1. What is the name given to the property of a material that conducts heat or electricity?

(A) Attraction      (B) Conduction    (C) Induction       (D) Repulsion

 

  1. What are the materials called which are difficult to compress?

(A) Hard materials                           (B) Rough materials

(C) Soluble materials                       (D) Soft materials

 

  1. Which of the following materials is attracted towards a magnet?

(A) Aluminium                                 (B) Bronze

(C) Stainless steel                            (D) None of these

 

  1. What is meant by a material?

(A) Sorting similar things together.

(B)  The process of grouping things on the basis of similarities and dissimilarities.

(C) The substance or substances out of which a thing is or can be made.

(D) None of these

 

  1. Why grouping of things are done?

(A) All of these

(B) Different materials have different properties, so grouping of things are done.

(C) We have to choose materials with the right properties, therefore grouping of things are done.

(D) Materials can only be grouped on the basis of their properties.

 

  1. What are the basis on which the materials can be grouped?

(A) Materials can be grouped on the basis of their properties.

(B) Materials can be grouped on the basis of their mass.

(C) Materials can be grouped on the basis of their weight.

(D) Any of these

 

  1. Are all liquids transparent?

(A) Yes, all liquids are transparent.

(B) No, all liquids are not transparent.

(C) Some are transparent and some are not.

(D) None of these

 

  1. Is cloth an insulator or conductor of electricity?

(A) Cloth allows the electricity to pass through it.

(B) Cloth does not allow the electricity to pass through it.

(C) Depends upon the type of cloth used

(D) It is neither an insulator nor conductor

 

  1. Is sponge a soft or hard material?

(A) Sponge is a soft material.

(B) Sponge is a hard material.

(C) Any of these

 

  1. Why do gases spread faster than liquids?

(A) Particles in gases are more loosely packed as compared to liquids.

(B) The particles are more loosely packed in liquids as compared to gases.

(C) Gases have a definite volume whereas liquids do not have a definite shape.

(D) All of these

 

Answer Key:

  1. (C)
  2. (B)
  3. (A)
  4. (B)
  5. (A)
  6. (D)
  7. (C)
  8. (A)
  9. (A)
  10. (C)
  11. (B)
  12. (A)
  13. (A)