Getting to know plants Worksheet-4

Getting to know plants Worksheet-4

 

Fill in the blanks:

  1. The part of the stem between the two nodes is/are known as ____.

 

Multiple-Choice Question:

  1. Aloe-Vera is a small-sized plant with soft stems. Thus, depending on the size and type of stems, which type of plant is it?

(A) Herb               (B) Shrub             (C) Creeper

 

  1. Aerial and erect parts of a plant that grow above the ground (stem, leaves, flowers and fruits) constitutes a:

(A) Root system

(B) Shoot system

(C) None of these

 

  1. A cluster of fibre-like roots which grow from the base of the stem and have bushy appearance constitutes a:

(A) Tap root system

(B) Fibrous root system

(C) None of these

 

  1. Which of the following plants has fibrous root system?

(A) Pear               (B) Sheesham      (C) Sugarcane

 

  1. Prop roots are:

(A) The roots which arises from the lower part of the stem and give additional support to the plant

(B) The roots that grow downward from the branches of the tree and penetrate into the ground and give additional support

(C) None of these

 

  1. Identify the process described by the given reaction.

(A) Transpiration (B) Photolysis     (C) Photosynthesis

 

  1. Which part of the plant Bougainvillea is modified as thorns to protect it from being eaten by animals?

(A) Stems             (B) Leaves            (C) Both of these

 

  1. Identify different parts of leaves and choose the correct option.

(A) A-lnternodes; B-lamina(lead blade); C-Petiole; D-Midrib; E-nodes

(B) A- Petiole; B-lamina (lead blade); C-internodes; D-nodes; E-Midrib

(C) A- Midrib; B-Periole; C-internodes; D-nodes; E-lamina (lead blade)

 

  1. Plant takes in carbon dioxide from the atmosphere and gives out oxygen through the tiny pores (openings) present under the surface of leaves. These tiny pores are known as:

(A) Guard cells    (B) Stomata         (C) Carotene

 

  1. The colourful part/structure of a flower that surrounds the inner parts is known as:

(A) Sepal              (B) Petal               (C) Carpel

 

  1. The tiny-ball like structures present inside the ovary are known as:

(A) Ovules           (B) Pollens           (C) Both of these

 

  1. Turnip plants have:

(A) Modified stems                         (B) Modified leaves

(C) Modified roots

 

  1. Mangrove plant has:

(A) Prop roots     (B) Stilt roots       (C) None of these

 

Multiple Choice Questions:(With More Than One Option)

  1. Mark the plants in which fibrous root system is present.

(A) Radish            (B) Grass              (C) Maize

(D) Beetroot        (E) Rice

 

  1. Carpel (pistil) consists of:

(A) Stigma           (B) Style               (C) Ovary

(D) Anther           (E) Filament

 

  1. Match the following:

 

True/False:

  1. Lotus is a shrub.
  2. Stem is a reproductive part of a plant.
  3. Roots of betel are an example of climbing roots.
  4. Plants whose leaves have parallel venation have fibrous roots.
  5. Pollens can get transferred from one flower to another by the insects, wind, water, animals or birds.
  6. Pollen grains are produced by stigma.

 

Answer key:

  1. Internode/Internodes
  2. (A)
  3. (B)
  4. (B)
  5. (C)
  6. (B)
  7. (C)
  8. (A)
  9. (C)
  10. (B)
  11. (A)
  12. (A)
  13. (C)
  14. (B)
  15. (B,C,E)
  16. (A,B,C)
  17. 1-d, 2-e, 3-a, 4-c, 5-b
  18. False
  19. False
  20. True
  21. True
  22. True
  23. False