Respiration in organisms Worksheet-3

Respiration in organisms Worksheet-3

 

Multiple-Choice Questions:

  1. The efficiency of gills in fish is derived from:

(a) the increasing temperature of blood within the gills

(b) continuous diffusion of oxygen into the blood

(c) the countercurrent flow of water over the gills

(d) Both the countercurrent flow of water over the gills and the continuous diffusion of oxygen into the blood

 

  1. The lungs of birds exhibit maximum respiratory efficiency due to:

(a) one way flow without significant water loss

(b) the fact that all birds have very small lungs

(c)  cross-current flow of blood and air through the lung

(d) both cross-current flow of blood and air through the lungs and one way flow without significant water loss

 

  1. In thoracic breathing, inhalation is the result of:

(a) contracting muscles attached to the sternum

(b) Relaxation of thoracic muscles

(c) contracting external intercostal muscles

(d) contracting internal intercostal muscles

 

  1. What is the diaphragm's main function?

(a) It pumps carbon dioxide out of the lungs and pulls oxygen into the lungs

(b) It pumps oxygen out of the lungs and pulls carbon dioxide into the lungs

(c) It pumps blood into the lungs

(d) It pumps blood into the heart

 

  1. In each of the pair of lungs, there are tubes called bronchi. This branch into even smaller tubes much like the branches of a tree. What are the ends of these tubes called?

(a) Diaphragm     (b) Alveoli            (c) cell

 

  1. Which of the following is affected by the respiratory system?

(a) Hiccup            (b) Sneeze           (c) Yawn              (d) all of these

 

  1. Which of the following is responsible for taking up the oxygen in lungs and carrying it to all the body cells?

(a) white blood cells                       (b) Veins              (c) red blood cells

 

  1. The trachea is a part of the respiratory system. What can the trachea be also called and what is its function?

(a) tubes; carries air to the lungs

(b) windpipe, filters the air we breathe

(c) windpipe, releases air out of the body

 

  1. About how many miles of airways do our lungs contain?

(a) 1500 miles     (b) 150 miles       (c) 500 miles       (d) 100 miles

 

  1. Which is the correct order of structures that air would pass through as it enters the lungs?

(a) trachea → bronchi → bronchioles → alveoli

(b) trachea → bronchi → alveoli → bronchioles

(c) bronchioles  → alveoli → trachea → bronchi

 

  1. In order for a plant to complete photosynthesis, all of the following need to be present except:

(a) Sunlight                                      (b) Water            

(c) carbon dioxide                           (d) Oxygen

 

  1. Carbon is released into the atmosphere through:

(a) boiling water

(b) burning of fossil fuels

(c) melting rocks deep in the Earth

(d) Lightning

 

  1. Plants perform cellular respiration:

(a) during the day only

(b) all the time

(c) during the night only

(d) when they are not performing photosynthesis

 

  1. An ecosystem would best be described as a geographical area:

(a) where plants, animals, landscape and climate are all independent of each other.

(b) where only trees and plants live.

(c)  that is independent of the organisms living within it.

(d) where plants, animals, landscape and climate all interact.

 

  1. What are the products of photosynthesis reaction?

(a) Glucose and oxygen                  (b) Glucose only

(c) Glucose and carbon dioxide     (d) Carbon dioxide and oxygen

 

Answer Key:

  1. (D)
  2. (D)
  3. (B)
  4. (A)
  5. (B)
  6. (D)
  7. (C)
  8. (B)
  9. (A)
  10. (A)
  11. (D)
  12. (B)
  13. (B)
  14. (D)
  15. (A)