Stars and the solar system Worksheet-3

Stars and the solar system Worksheet-3

 

  1. Which of the following is not a member of the solar system.

A. An asteriod                               B. A satellite

C. A constellation                         D. A comet

 

  1. Which of the following is NOT a planet of the sun.

A. Sirius             B. Mercury        C. Saturn           D. Earth

 

  1. Phases of the moon occur because:

A. We can see only that part of the moon which reflects light towards us.

B. Our distance from the moon keeps changing.

C. the shadow of the Earth covers only a part of the moon's surface.

D. the thickness of the moon's atmosphere is not constant.

 

  1. The brightest planet is

A. Mercury        B. Venus            C. Earth             D. Saturn

 

  1. Nearest planet of the sun is

A. Neptune        B. Mars              C. Mercury        D. Earth

 

  1. One of the planet where life exists:

A. Earth             B. Moon             C. Jupiter          D. None

 

  1. A planet which appears yellowish:

A. Asteroids      B. Mars              C. Uranus          D. Saturn

 

  1. Farthest planet of the solar system is:

A. Neptune        B. Jupiter          C. Mercury        D. Earth

 

  1. Ursa Major is

A. a star

B. seen only with a telescope

C. a constellation

D. a natural satellite of Mars

 

  1. Phases of Moon are observed because

A. The Moon does not reflect sunlight.

B. The sunlight reflected by some parts of Moon reaches the Earth.

C. The shadow of Earth falls on the Moon.

D. Only some parts of the Moon can emit light.

 

  1. Which of the following is not a member of solar system?

A. Asteroids                                   B. Morning star

C. Satellites                                    D. Constellations

 

Answer:

  1. C

  2. A

  3. A

  4. B

  5. C

  6. A

  7. D

  8. A

  9. C

  10. B

  11. D