Sound Worksheet-11

Sound Worksheet-11

 

  1. Rapid back and forth movement of the body about its central position

A. Amplitude                                 B. Vibration

C. Frequency                                 D. Time period

 

  1. The maximum displacement of the object from the mean position during oscillation

A. Amplitude                                 B. Vibration

C. Frequency                                 D. Time period

 

  1. The time taken to complete one oscillation

A. Amplitude                                 B. Vibration

C. Frequency                                 D. Time period

 

  1. The number of oscillations per second

A. Amplitude                                 B. Vibration

C. Frequency                                 D. Time period

 

  1. Which of the following is a percussion instrument?

A. Sitar               B. Tabla             C. Harmonica   D. Flute

 

  1. Which of the following is a wind instrument?

A. Sitar               B. Tabla             C. Harmonica   D. Violin

 

  1. Which of the following is a string instrument?

A. Sitar               B. Tabla             C. Harmonica   D. Drums

 

  1. Voice producing organ in human is

A. Heart                                          B. Larynx

C. Ear                                              D. esophagus

 

  1. Larynx is situated at the upper end of

A. Food pipe                                  B. Wind pipe

C. Vertebral column                    D. Lungs

 

  1. Sound is in the form of

A. Mechanical Wave                    B. Electrical impulses

C. Electromagnetic waves          D. Magnetic waves

 

  1. Loudness of the sound is proportional to

A. Amplitude square                   B. Amplitude cube

C. Frequency square                   D. Frequency cube

 

  1. If amplitude increases three times then loudness increases by what factor?

A. 4                     B. 6                     C. 9                     D. 12

 

  1. The unit of loudness is

A. Hertz                                          B. Decibel         

C. Pascal                                         D. per second

 

  1. The unit of frequency is

A. Hertz                                          B. Decibel

C. Pascal                                         D. per second

 

  1. Sound cannot travel through

A. Gases             B. Liquids          C. Vacuum        D. Solids

 

  1. Sound can travel through

A. Gases only                                 B. solids only

C. liquids only                               D. solids, liquids and gases

 

  1. Voice of which of the following is likely to have minimum frequency?

A. Baby Girl      B. Baby boy       C. A man            D. A Woman

 

Answer:

  1. B

  2. A

  3. D

  4. C

  5. B

  6. C

  7. A

  8. B

  9. B

  10. A

  11. A

  12. C

  13. B

  14. A

  15. C

  16. D

  17. A