English-Suffix, Prefix & Syllables-Workbook


2nd grade english grammar worksheets Suffix, Prefix & Syllables

This workbook contains worksheets on English - Suffix, Prefix & Syllables for Grade 2 Olympiad students. There are 3 worksheets with 55+ questions.
Pattern of questions : Multiple Choice Questions…

 

English - Suffix, Prefix & Syllables Worksheet-1

  1. A ______ is a letter or a group of letters added to the beginning of a word.

       A. Suffix             B. Prefix             C. Verb               D. Noun

 

  1. Which of these is a prefix?

       A. ing                  B. ed                   C. un                   D. ly

 

  1. Which word has a prefix?

       A. impolite        B. baked             C. largely           D. flying

 

  1. If you add the prefix 'un' to the word 'wrap', the new word would be ______.

       A. unwrapp       B. unrap             C. unwrrap        D. unwrap

 

  1. What does the prefix "multi" mean?

       A. two                 B. many             C. half                 D. hundred

 

  1. What does the prefix "quad" mean?

       A. half                 B. opposite        C. four                D. two

 

  1. Which word has a prefix?

       A. unfair            B. fairly              C. paired            D. settlement

 

  1. What does the prefix "pre" mean?

       A. after               B. later               C. before            D. again

 

  1. What does the prefix "re" mean?

       A. never              B. many             C. slow               D. again

 

  1. If something is not visible, it is called_______.

       A. revisible        B. invisible        C. misvisible     D. unvisible

 

  1. A _____ is a group of letters that you add to the start of a root word.

       A. Prefix             B. Suffix             C. Noun              D. Adjective

 

  1. Which one of the following is a suffix?

       A. ful                   B. pre                  C. un                   D. mis

 

  1. A _____is a group of letters that you add to the end of a root word.

       A. Adverb          B. Verb               C. Suffix             D. Compound

 

  1. Which one of the following is a suffix?

       A. ing                  B. ed                   C. fully                D. all of these

 

  1. Which one of the following is a suffix?

       A. post                B. less                 C. re                    D. ex

 

  1. Which one of the following is not a suffix?

       A. able                B. tri                   C. ly                     D. en

 

  1. Which suffix can you add to the root word "sing" to make a new word?

       A. ful                   B. ed                   C. ing                  D. less

 

  1. Which suffix can you add to the root word "slow" to make a new word?

       A. dis                  B. ful                   C. fully                D. ly

 

  1. Which suffix can you add to the root word "friend" to make a new word?

       A. ed                   B. y                      C. ly                   D. able

 

  1. Which word does NOT have a suffix?

       A. triangle         B. readable        C. helped           D. thoughtful

 

Answers

(1)–B; (2)–C; (3)–A; (4)–D; (5)–B; (6)–C; (7)–A; (8)–C; (9)–D; (10)–B; (11)–A; (12)–A; (13)–C; (14)–D; (15)–B; (16)–B; (17)–C; (18)–D; (19)–C; (20)–A

 

English - Suffix, Prefix & Syllables Worksheet-2

Complete the following words by adding suffixes to the base words:

  1. happy + ly

       A. happly           B. happyly         C. happily          D. hapily

 

  1. notice + ing

       A. noticeing       B. noticing         C. notcing          D. noticng

 

  1. time + ly

       A. timely            B. timly              C. timeli             D. timily

 

  1. plan + ing

       A. planing          B. planeing         C. plaing            D. planning

 

  1. heavy + er

       A. heavyer         B. heavyier        C. heavier         D. heavver

 

  1. gentle + man

       A. gentlman      B. gentlemman C. gentman       D. gentleman

 

  1. satisfy + ed

       A. satisfyed        B. satisfied        C. satisffied       D. satisfyied

 

  1. note + able

       A. noteable        B. notble            C. noteble          D. notable

 

  1. hot + er

       A. hotter            B. hoter              C. hotier             D. hotter

 

  1. slip + ed

       A. sliped             B. slipped          C. slipied            D. slipd

 

Find the number of syllables in the words written below:

  1. Truck

       A. 3                     B. 1                      C. 2                     D. 4

 

  1. School

       A. 2                     B. 3                     C. 1                      D. 4

 

  1. Sunburn

       A. 2                     B. 3                     C. 1                      D. 4

 

  1. Cost

       A. 2                     B. 3                     C. 4                     D. 1

 

  1. Cotton

       A. 3                     B. 4                     C. 2                     D. 5

 

  1. Market

       A. 2                     B. 3                     C. 1                      D. 4

 

  1. Party

       A. 1                      B. 2                     C. 3                     D. 4

 

  1. Poster

       A. 3                     B. 4                     C. 1                      D. 2

 

  1. Cake

       A. 2                     B. 3                     C. 1                      D. 4

 

  1. Gem

       A. 2                     B. 1                      C. 3                     D. 4

 

Answers

(1)–C; (2)–B; (3)–A; (4)–D; (5)–C; (6)–D; (7)–B; (8)–D; (9)–A; (10)–B; (11)–B; (12)–C; (13)–A; (14)–D; (15)–C; (16)–A; (17)–B; (18)–D; (19)–C; (20)–B

 

English - Suffix, Prefix & Syllables Worksheet-3

  1. Behaved badly means ________.

       A. disbehaved                                B. misbehaved

       C. antibehaved                              D. unbehaved

 

  1. Not possible means that it is _________.

       A. responsible                                B. unpossible

       C. inpossible                                  D. impossible

 

  1. To not approve means that you _________ it.

       A. misapprove                              B. dissapprove

       C. disapprove                                D. preapprove

 

  1. Someone not responsible means that he is ________.

       A. derresponsible                         B. unrresponsible

       C. imresponsible                          D. irresponsible

 

  1. To be sad means that you are  ________.

       A. unhappy       B. illhappy         C. dishappy       D. anhappy

 

  1. What does the prefix 'bi' mean?

       A. many times B. two times      C. few times      D. eight times

 

  1. Which prefix means 'eight'?

       A. quad              B. tri                  C. deca               D. octa

 

  1. A bag is 'reusable' means that you can ________.

       A. never use it   B. throw it         C. wash it           D. use it again

 

  1. What does the word 'unhurt' mean?

       A. not hurt         B. hurt badly     C. hurt                D. sad

 

  1. What do you do if you 'replay' a CD?

       A. stop it                                        B. never play it

       C. play it again                              D. play it for the first time

 

  1. Choose the correct prefix to make the given sentence meaningful.

       Un, re, dis:

       I will ____wrap the gifts.

 

  1. Choose the correct prefix to make the given sentence meaningful.

       Un, re, dis:

       Sam had to ___plant the seeds.

 

  1. Choose the correct prefix to make the given sentence meaningful.

       Un, re, dis:

       The man had to __load the truck.

 

  1. Choose the correct prefix to make the given sentence meaningful.

       Un, re, dis:

       The rope is hard to ___tie.

 

  1. Choose the correct prefix to make the given sentence meaningful.

       Un, re, dis:

       Shreya ___likes drinking milk.

 

Answers

(1)–B; (2)–D; (3)–C; (4)–D; (5)–A; (6)–B; (7)–D; (8)–D; (9)–A; (10)–C; (11)–un; (12)–re; (13)–re; (14)–un; (15)–dis