Math Olympiad Grade 4 Place Value Test-1


Place Value Worksheet-1

 

  1. Franklin's population was 56,345 in 2004. Write this number in word form.

A. five thousand six hundred forty-five

B. fifty-six thousand three hundred forty-five

C. fifty-six thousand three hundred forty

D. fifty-thousand three hundred forty-five

 

  1. How many ten thousands are there in 78,320?

A. 8                     B. 3                     C. 2                     D. 7

See more olympiad maths worksheets

  1. What is the value of 8 in 28,654?

A. 8                     B. 800                C. 8,000            D. 80

 

  1. Which digit is in the ten thousands place in 315,220?

A. 3                     B. 0                     C. 1                      D. 5

 

  1. How many 10,000 are there in 34,670?

A. 6                     B. 3                     C. 1                      D. 4

 

  1. What is the place value for hundreds in 470,322?

A. 4                     B. 3                     C. 2                     D. 7

 

  1. Find the next number in the pattern.

2,932; 3,032; 3,132

A. 3, 134             B. 3, 100            C. 3, 230            D. 3, 232

 

  1. How many lakhs are there in 459,320?

A. 4                     B. 5                      C. 9                     D. 3

 

  1. Which number is the greatest among the following list of numbers?

763,457; 736,755; 763,460; 703,891

A. 763,457         B. 736,755         C. 763,460        D. 703,891

 

  1. What is the value of the digit 6 in 761,499?

A. 6,000            B. 60                   C. 60,000          D. 76,000

 

  1. Which option shows the following number in standard form?

200,000,000 + 40,000,000 + 3,000,000+ 500,000 + 20,000 + 4,000 + 7

A. 243,052,407                             B. 200,043,524,107

C. 2,043,524,007                          D. 243,524,007

 

  1. How do you write 2,000,000 + 700,000 + 30,000 + 4,000 + 400 + 9 in standard form?

A. 20,734,409                              B. 2,734,409

C. 200,734,409                            D. 2,703,409

 

  1. Round 257,611,300 to the nearest ten lakhs.

A. 258,000,000                           B. 250,000,000

C. 200,000,000                           D. 300,000,000

 

  1. Which digit in 21, 64, 50,877 is in one crores place?

A. 2                     B. 6                     C. 3                     D. 1

 

  1. Total area of Canada is 9,984,670 square kilometers. Round this number to the nearest lakhs.

A. 10,000,000                              B. 9,000,000  

C. 10,900,000                               D. 9,900,000

 

  1. Which option shows the following number in standard form? Eight hundred three thousand five hundred sixty-four

A. 80, 356, 40 B. 83,564           C. 803,560        D. 803,564

 

  1. Denmark's population in 2005 was fifty four lakhs thirty-two thousand three hundred thirty-five. Which option shows this number?

A. 54, 30335                                  B. 5, 0432,335

C. 54, 32,305                                 D. 54, 32,335

 

  1. Which number is one lakh more than 2,215,371?

A. 2,225,371                                   B. 3,215,371     

C. 2,315,371                                   D. 2,216,371

 

  1. How do you write 670,345 in word form?

A. six hundred seventy thousand, three hundred forty five

B. sixty hundred seventy thousand, three hundred forty

C. six hundred seven thousand, three hundred forty-five

D. six hundred thousand, three hundred forty five

 

  1. In 2005, Sweden's population was 9001774. How do you write this number in word form?

A. nine crores one thousand seven hundred seventy-four

B. ninety lakhs one thousand seven hundred seventy-four

C. nine lakhs one thousand seven hundred seventy-four

D. ninty lakhs seventeen thousand seventy-four

 

Answer Keys

(1)–B; (2)–D; (3)–C; (4)–C; (5)–B; (6)–B; (7)–D; (8)–A; (9)–C; (10)–C; (11)–D; (12)–B; (13)–A; (14)–C; (15)–A; (16)–D; (17)–D; (18)–C; (19)–A; (20)–C