Fractions Test-1


(1)      What fraction of the rectangle is shaded blue?

               A. 1/3                  B. 1/4                  C. 1/2                  D. 2/3

 

(2)      What fraction of the toys is ball?

               A. 5/8                 B. 1/5                  C. 3/8                 D. 1/3

 

(3)      Count all the Aero planes shown in the picture. Which option below shows one-fourth of the Aero plane?

               A. 4 Aeroplane                              B. 6 Aeroplane          

               C. 3 Aeroplane                              D. 5 Aeroplane

 

(4)      Which shape shows sixths?

               A.                         B.

               C.                          D.

 

(5)      What fraction of the circle is shaded blue?

               A. 1/4                  B. 1/5                  C. 2/3                 D. ¾

 

(6)      What fraction of the cups is green?

               A. 1/3                  B. 3/4                 C. 1/4                  D. ½

 

(7)      Which fraction is the greatest?

               A. 1/3                  B. 3/4                 C. 1/4                  D. 1/5

 

(8)      What fraction of the balloons is pink?

               A. 1/2                  B. 1/3                  C. 1/4                  D. 1/5

(9)      Which sign will make the following number sentence CORRECT?

               A. >                     B. <                     C. =                     D. None of these

 

(10)    Nisha planted 5 Tulips and 5 Marigold plants in her garden. What fraction of the plants was Marigold?

               A. 1/4                  B. 1/2                  C. 1/5                  D. 2/5

 

(11)    Which shape has half of the portion shaded yellow?

               A. Shape "A" only               B. Shape "B" only

               C. Shape "D" only               D. Shape "B" and Shape "C"

 

(12)    What fraction of the shape shown below is shaded green?

               A. 1/10                B. 4/9                 C. 1/2                  D. 3/10

 

(13)    Which circle shows two halves?

               A. Green circle                              B. Blue circle

               C. Red circle                                  D. None of these

 

(14)    Which shape shows four-fourths?

               A.         B.         C.        D.

 

(15)    Which shape shows three-thirds?

              A.         B.         C.        D.

 

(16)    Sanjay had 6 lollypops. He ate 2 and gave rest to his brother Rishabh. What fraction of the lollypops did Rishabh get?

               A. 2/6                           B. 2/4                           C. 1/6                           D. 4/6

 

(17)    There are 22 children in my class. Half of the class is bus rider and the rest are car riders. How many children are bus riders?

                A. 12                    B. 15                    C. 16                    D. 11

 

(18)    There were four balloons in a store. Three balloons were red and one balloon was green. What fraction of the balloon was green?

               A. 1/2                  B. 1/3                  C. 1/4                  D. ¾

 

(19)    There were four balloons in a store. Three balloons were red and one balloon was green. What fraction of the balloon was red?

               A. 1/2                  B. 1/3                  C. 1/4                  D. ¾

 

(20)   Which shape is shaded 3/4?

               A.                                      B.

               C.                                      D.

 

(21)   Shweta made 7 stars, and colored 3 of them with blue paint. What fraction of the stars was painted blue?

               A. 7/3                           B. 3/7                           C. 1/2                           D. 4/7

 

(22)   What fraction of the shape is shaded red?

               A. 2/3                 B. 3/5                 C. 1/2                  D. 2/5

 

(23)   How many halves make a whole?

               A. 1                      B. 3                     C. 4                     D. 2

 

(24)   What fraction of the squares on the picture has bags?

               A. 2/9                 B. 3/9                 C. 4/9                 D. 1/9

 

(25)   What is 1/3 of 15?

               A. 3                     B. 5                      C. 6                     D. 10

 

Answers

(1)–C; (2)–A; (3)–C; (4)–C; (5)–D; (6)–B; (7)–B; (8)–D; (9)–A; (10)–B; (11)–D; (12)–D; (13)–B; (14)–C; (15)–B; (16)–D; (17)–D; (18)–C; (19)–D; (20)–A; (21)–B; (22)–B; (23)–D; (24)–B; (25)–B