Math Olympiad Grade 3 Fractions & Decimals Test-11


Fractions & Decimals Worksheet

 

  1. Which mixed number represents the part that is shaded?

       A. 1(1/2)             B. 2(2/3)            C. 2(1/2)            D. 2(1/4)

 

  1. You have 24 markers on your desk. One-fourth of the markers do not work. How many markers work?

       A. 6                     B. 12                    C. 9                     D. 18

 

  1. Find the smallest decimal number.

       A. 3.01                                             B. 3.38

       C. 3.08                                            D. 3.82

Click here for math practice tests

  1. Josh and Kitika planted trees in 8 rows with 5 trees in each row. Kitika planted half of the trees. How many trees did Kitika plant?

       A. 40                                                B. 15

       C. 20                                                D. 25

 

  1. Bikram drew 32 stars on a paper. He later erased 8 stars. What fraction of the stars did he erase?

       A. 1/8                 B. 1/4                  C. 3/4                 D. 1/2

 

  1. What number will make the number sentence true?

       (1/2) + ( □ /2) = 1

       A. 4                     B. 3                     C. 2                     D. 1

 

  1. Josh had 30 paise. He gave 1/5 of the paise to Samaya. How many paise does he have now?

       A. 6                     B. 25                   C. 20                   D. 24

 

  1. Esha bought 12 oranges. She used 6 oranges to make juice. What fraction of the oranges did she use for juice?

       A. 3/4                 B. 1/2                  C. 1/4                  D. 2/3

 

  1. What number will make the number sentence true?

       (3/4) + ( □ /4) = 1

       A. 1                      B. 2                     C. 3                     D. 5

 

  1. Find the sum : (1/5) + (2/5)

       A. 2/3                 B. 1/5                  C. 2/5                 D. 3/5

 

  1. 1/2 is equivalent to which of the following fractions?

       A. 2/8                 B. 2/6                 C. 2/10               D. 2/4

 

  1. 3/5 is greater than..............

       A. 3.5                                               B. 0.75     

       C. 0.25                                            D. 0.9

 

Answers

(13)–C; (14)–D; (15)–A; (16)–C; (17)–B; (18)–D; (19)–D; (20)–B; (21)–A; (22)–D; (23)–D; (24)–C