Math Olympiad Grade 4 Fractions Test-3


Fractions Worksheet-3

  1. Which fraction is equivalent to 1/3 ?

A. 9/36               B. 3/6                 C. 6/15                D. 8/24

 

  1. 4/5 ÷ 1/6 = ?

A. 5/24               B. 24/5               C. 4/24               D. 5/30

 

  1. Find the quotient.

2(2/3) ÷ 12 = ?

A. 2/9                 B. 9/2                 C. 2/3                 D. 8/15

See more practice tests for numbers

  1. Find the quotient.

3(5/6) ÷ 5(1/3) = ?

A. 32/23            B. 23/16             C. 23/32            D. 23/96

 

  1. Find the product.

1/3 × 2 = ?

A. 1/2                  B. 3/2                 C. 1/3                  D. 2/3

 

  1. Which option shows the product?

5(1/4) × 3(1/6) = ?

A. 8(5/16)          B. 8(7/16)          C. 16(5/8)           D. 16(8/12)

 

  1. How many (3/4)'s are in 3(3/4)?

A. 6                     B. 7                      C. 5                      D. 3

 

  1. How many one-fourths are in two?

A. 4                     B. 8                     C. 6                     D. 12

 

  1. How many (1/2)'s are in 3?

A. 4                     B. 6                     C. 8                     D. 2

 

  1. How many (2/3)'s are in 6? Which option will give you the CORRECT answer of the above question?

A. 6×(2/3) = 4                              B. (2/3) ÷ 6 = (1/9)

C. 6 – (2/3) = (16/3)                   D. 6 ÷ (2/3) = 9

 

  1. How much is 4 times (3/4) ?

A. 8                     B. 4                     C. 6                     D. 3

 

  1. What is 5 times (4/5) ?

A. 4                     B. 5                      C. 3                     D. 10

 

  1. There are 12 cows, and five people in a farm. How many feet are there total?

A. 54                   B. 48                   C. 58                   D. 64

 

  1. How many eighths are in a quarter?

A. 1                      B. 2                     C. 3                     D. 4

 

  1. How many sixths are in a half?

A. 3                     B. 4                     C. 5                      D. 6

 

  1. What is half of 1(1/4)?

A. 3/8                 B. 6/9                 C. 8/5                 D. 5/8

 

  1. How many 1/3's are there in 1/2?

A. 1(1/3)             B. 2(1/2)            C. 1(1/2)             D. 1(1/4)

 

  1. Alka, Kalpana and Shilpa went to a bowling game and scored 840 points altogether. Alka scored 1/4 of the total score, Kalpana scored 2/5 of the total score and remaining points were scored by Shilpa. Who among the three scored least points?

A. Alka                                            B. Kalpana

C. Shilpa                                         D. Alka & Kalpana

 

  1. Neema had a 6 meter long ribbon. She gives 1/3 of the ribbon to her friend Anna. What fraction of the ribbon does Neema have now?

A. 4/5                 B. 2/3                 C. 2/5                 D. 3/5

 

  1. Which decimal represents the shaded portion of this picture?

A. 0.15                B. 0.25               C. 0.5                  D. 0.35

 

Answer Keys

(1)–D; (2)–B; (3)–A; (4)–C; (5)–D; (6)–C; (7)–C; (8)–B; (9)–B; (10)–D; (11)–D; (12)–A; (13)–C; (14)–B; (15)–A; (16)–D; (17)–C; (18)–A; (19)–B; (20)–B