Math Olympiad Grade 4 Fractions Test-4


Fractions Worksheet-4

 

  1. Which option shows 75/90 in simplest form?

A. 6/5                 B. 5/6                 C. 5/12               D. 3/5

 

  1. In a group of 32 people, 14 were in red shirts, 12 were in blue shirts, and rests were in white shirts. What fraction of the group was wearing blue shirts?

A. 2/8                 B. 3/8                 C. 4/7                 D. 1/2

  1. Which number should go in the box to make the following fraction equivalent to 4/5 ?

A. 4                     B. 12                    C. 5                      D. 10

See more maths worksheets for time

  1. Anshu cuts a cucumber into 12 pieces and shares it with Krishna, Mamta and Kali. Krishna eats 3 slices, Kali eats 2 slices, Mamta eats 4 slices and Anshu eats remaining slices. How much more portion did Anshu eat than Kali?

A. 1/6                  B. 1/12                C. 1/3                  D. 1/9

 

  1. (1/3) + ? = (5/6)

A. 1/3                  B. 1/2                  C. 2/3                 D. 1/5

 

  1. Write 21/49 in simplest form.

A. 1/7                  B. 3/9                 C. 2/7                 D. 3/7

 

  1. In the spring break, Jinu spends 160 minutes in reading everyday. One-fifth of the total reading time, he spends in reading science books and rest in reading mystery books. How many minutes does he read mystery books?

A. 32 minutes                                B. 120 minutes

C. 128 minutes                              D. 72 minutes

 

  1. (4/5) – (1/2) = □

A. 6/5                 B. 3/5                 C. 2/5                 D. 3/10

 

  1. Write 27/36 in simplest form of fraction.

A. 3/4                 B. 1/4                  C. 3/5                 D. 2/3

 

  1. What is 3/5 of 125?

A. 25                   B. 70                   C. 50                   D. 75

 

  1. Kamal and Karan were planting flowers in their gardens. On Sunday, Kamal planted 3/4 of her garden while Karan planted 1/8 of her garden. How much more portion did Kamal plant than Karan?

A. 3/8                 B. 5/7                 C. 2/7                  D. 5/8

 

  1. Manu, Ravi, and Bob were jogging on Great View Trail. In 10 minutes, Manu jogged 3/8 km, Bob jogged 2/7 km, and Ravi jogged 2/5 km. Who among the three friends was fastest jogger?

A. Manu                                         B. Bob

C. Bob and Manu                         D. Ravi

 

  1. Nikhil and Chinky both bought food cans for their cats. Nikhil's cat finished 2/3 of the can and Chinky's cat finished 2/5 of the can in one day. How much more food did Nikhil's cat finish than Chinky's cat?

A. 3/10               B. 3/5                 C. 4/15                D. 7/15

 

  1. Sarah was 37(2/12) inches tall on her seventh birthday. On her eighth birthday, she was 37(9/12) inches tall. How much has she grown in one year?

A. 4/7 inches     B. 2/7 inches     C. 7/12 inches    D. 7/3 inches

 

  1. What is the value of "n" in the following equation?

(8/n) = (4/7)

A. 12                    B. 15                    C. 20                   D. 14

 

  1. Which option shows 105/120 in simplest form?

A. 7/8                 B. 2/3                 C. 7/9                 D. 7/10

 

  1. Find the next fraction in the pattern.

1/3, 1/6, 1/9 ?

A. 1/10                B. 1/12                C. 2/12               D. 1/18

 

  1. Estimate the fractional part of the rectangle that is red.

A. 1/4                  B. 1/2                  C. 3/4                 D. 3/5

 

  1. Jimmy ordered one extra large pizza with 24 slices, for his birthday party.  Nitin ate 1/4 of the slices, Karan ate 1/3 of the slices, Sanju ate 1/6 of the slices and Chintu ate the remaining slices. Who ate largest part of the pizza?

A. Karan             B. Sanju              C. Nitin               D. Chintu & Nitin

 

  1. How do you write 1/5 as a decimal?

A. 0.1                  B. 0.5                  C. 0.02               D. 0.2

 

Answer Keys

(1)–B; (2)–B; (3)–D; (4)–B; (5)–B; (6)–D; (7)–C; (8)–D; (9)–A; (10)–D; (11)–D; (12)–D; (13)–C; (14)–C; (15)–D; (16)–A; (17)–B; (18)–A; (19)–D; (20)–D