Test-4


Clock and Calendar Worksheet-2

  1. Two trains leave from Hyderabad and arrive at Secunderabad as shown in the time table below :

TRAIN TIMETABLE

How many more minutes does it take the local train than the express train to go from Hyderabad to Secunderabad?

       (a) 50                  (b) 40                 (c) 30                  (d) 20

 

  1. Jagdish arrived at Keshav's house at 11:02 a.m. and visited for 9 hours and 33 minutes. What time did he leave?

       (a) 8:25 p.m.     (b) 8:35 p.m.     (c) 8:15 p.m.      (d) 8:05 p.m.

 

  1. How much time has passed?

       (a) 30 minutes  (b) 37 minutes  (c) 35 minutes (d) 40 minutes

 

  1. How many days are there in February 2004?

       (a) 31                  (b) 30                 (c) 29                  (d) 28

 

  1. A quarter of an hour = _____ minutes.

       (a) 10                  (b) 15                  (c) 20                  (d) 30

 

  1. Geeta started painting a bed-sheet at 9 A.M. She finished painting at 10 P.M. How long did it take her to paint the bed-sheet?

       (a) 12 hours       (b) 13 hours      (c) 10 hours       (d) 1 hour

 

  1. When the short hand is at 4 and the long hand is a 12, the time is:

       (a) 4 O'clock     (b) 12 O'clock   (c) 8 O'clock     (d) 3 O'clock

 

  1. _____ hand moves fastest in a clock.

       (a) hour              (b) second         (c) minute         (d) can't be determined

 

  1. Gauri left her house at 4:30 a.m. It will take her 7 hours and 18 minutes to get to the beach. What time will she arrive at the beach?

       (a) 11:48 a.m.   (b) 10:48 a.m.  (c) 11:38 a.m.   (d) 10:38 a.m.

 

  1. A restaurant is open from 11:30 a.m. until 2.00 a.m. find the number of hours for which the restaurant remains open on each day.

       (a) 12 hours                                  (b) 14 hours and 30 minutes    

       (c) 6 hours and 40 minutes        (d) 3 hours

 

  1. What time does the clock show?

       (a) 7 : 5               (b) 7 : l               (c) 7: 01              (d) 7 : 05

 

  1. What time does the clock show?

       (a) 6:55              (b) 6:50              (c) 7:00              (d) 6:57

 

  1. The minute hand takes _______ minutes to move from 3 to 9.

       (a) 6                    (b) 10                  (c) 20                  (d) 30

 

  1. How much time has passed from quarter past 9 to half past 10?

       (a) one hour and 30 minutes      (b) 45 minutes

       (c) 55 minutes                               (d) one hour and 15 minutes

 

  1. How many months in a year have 31 days?

       (a) 8                    (b) 7                    (c) 6                    (d) 5

 

  1. How much time has passed between the clocks?

       (a) 24 minutes  (b) 10 minutes  (c) 18 minutes   (d) 14 minutes

 

  1. Which clock shows half past 8?

       (a)                      (b)

       (c)                     (d)

 

  1. The coach told Jatin to reach the gym at 20 minutes to 11. What time should Jatin get to the gym?

       (a) 11:20            (b) 11:15             (c) 10:40            (d) 10:35

 

  1. Gopal started riding his bike at this time.

       He stopped riding his bike at this time.

       How long did Gopal ride the bike?

       (a) 30 minutes                              (b) 35 minutes

       (c) 40 minutes                               (d) 45 minutes

 

  1. How much time does the minute hand take to move from 2 to 4 ?

       (a) 5 minutes                                 (b) 15 minutes

       (c) 10 minutes                               (d) 60 minutes

 

Answers

(1)–C; (2)–B; (3)–C; (4)–C; (5)–B; (6)–A; (7)–B; (8)–A; (9)–A; (10)–B; (11)–D; (12)–D; (13)–D; (14)–D; (15)–B; (16)–C; (17)–A; (18)–C; (19)–C; (20)–C