Math Olympiad Grade 4 Fractions Test-5


Fractions Worksheet-5

 

  1. Grandpa Joe wanted to divide Rs.232 among his 8 grandchildren equally. What fraction of the money each grandchild will get?

A. 1/3                  B. 1/8                 C. 1/6                  D. 1/4

 

  1. Jack is 5 feet tall. His sister Lily is 40 inches tall. What fractional part of Jack's height is Lily's height?

A. 2/3                 B. 1/2                  C. 1/3                  D. 3/4

 

  1. Find the product.

(2/3) × (3/4) = ?

A. 1/2                  B. 8/9                 C. 9/8                 D. 5/12

See more maths worksheets

  1. How many (1/4)'s are in 1(1/2)?

A. 3                     B. 4                     C. 5                      D. 6

 

  1. Find the product.

(3/5) × (2/3) = ?

A. 2/5                 B. 10/9               C. 5/2                  D. 9/10

 

  1. Golu was driving to Florida on holidays to meet his father. His total travel time was 6 hours. He stopped to eat once and spent 1/6th of the travel time altogether in eating. How much time did he spend in eating?

A. 30 minutes                                B. two hour

C. one hour                                    D. one hour and 30 minutes

  1. Fifty-six children were standing at the school bus stop. Three-sevenths of them were boys. How many girls were standing at the bus stop?

A. 24                   B. 30                   C. 32                   D. 34        

 

  1. Anshu finished 1/3 of his Social Study assignment before lunch and 2/5 after lunch. What fraction of his assignment was finished?

A. 12/19             B. 11/5                C. 11/15              D. 1/2

 

  1. Which fraction is the greatest?

A. 7/12               B. 12/33             C. 9/22               D. 15/32

 

  1. Mr. Harish earns Rs. 2,500 per month. He spends Rs.1,000 on paying rent every month. What fraction of the salary does Mr. Harish spend on rent?

A. 1/5                  B. 2/3                 C. 2/5                 D. 1/6

 

  1. There were 20 students going to a field trip. Five students were not wearing the red field trip T-shirt given to all the students. What fraction of the students was not wearing red T-shirt?

A. 2/3                 B. 1/4                  C. 2/5                 D. 1/3

 

  1. (4/11) + (7/11) = ____

A. 11/12              B. 11/11               C. 3/11                D. 11

 

  1. The difference between 12/19 and 4/19 is:

A. 16/19             B. 16/38             C. 8/19               D. 8

 

  1. By how much is 19/20 greater than 2/20?

A. 21/20             B. 21/40             C. 17/20             D. 17/40

 

  1. Fractions with different denominators are called_____ fractions.

A. Like                B. Unlike            C. Proper           D. Improper

 

  1. Example of improper fraction is:

A. 2/3                 B. 1/2                  C. 23/22            D. 11/15

 

  1. 1(3/4) is a __________ fraction

A. Proper           B. Improper      C. Mixed            D. None of these

 

  1. (3/4) + (2/4) = ____ fraction

A. Proper           B. Improper      C. Mixed            D. None of these

 

  1. _______ make one whole.

A. Three fourths                          B. Four fourths         

C. Two fourths                             D. Five fourths

 

  1. _______ are there in one whole.

A. Two thirds                                    B. One third

C. Three thirds                                 D. Five thirds

 

Answer Keys

(1)–B; (2)–A; (3)–A; (4)–D; (5)–A; (6)–C; (7)–C; (8)–C; (9)–A; (10)–C; (11)–B; (12)–B; (13)–C; (14)–C; (15)–B; (16)–C; (17)–C; (18)–B; (19)–B; (20)–C