Math Olympiad Grade 3 Test-7


Mix Review Worksheet-7

 

  1. Find the next number in the following number pattern.

       35, 42, 49, 56, ___

       A. 62                   B. 63                   C. 64                   D. 61

 

  1. Use the table to answer this question. Dia buys a belt and a cap. How much does she have to pay for her purchase?

       A. Rs.12.50        B. Rs.16.50        C. Rs.14.50        D. Rs.15.00

 

  1. Ashok was born in 1983. His sister Anita is 7 years older than he is. When was Anita born?

       A. 1979               B. 1977               C. 1976               D. 1990

Try more olympiad math practice tests

  1. Write the word form for the shaded part.

       A. forty-tenths                              B. four-hundredths

       C. four-tenths                                D. six-tenths

 

  1. Find the next two numbers in the pattern.

       6, 12, 24, 48, ___, ___

       A. 60, 96            B. 72, 96            C. 96, 144          D. 96, 192

 

  1. See the menu below to answer this question. How much change should Vaishali get back if she pays ten Rs for one ice cream cone and two burgers?

       A. Rs.4.00         B. Rs.5.10          C. Rs.4.10          D. Rs.3.90

 

  1. When John spins the arrow on the spinner shown below, on which space the arrow MOST LIKELY to land?

       A. blue space                                 B. orange space

       C. green space                               D. purple space

 

  1. Rashid buys a birthday card for Rs.2.60. He pays the cashier three 1 rupee notes. Which of the following is the change he would get?

       A. 50 paise        B. 45 paise         C. 60 paise         D. 40 paise

  1. Which option shows the sum of the following fractions in simplest form?

          (3/10) + (1/10) = ?

       A. 1/5                B. 2/5                  C. 1/2                  D. 4/5

 

  1. Anita's party started at 6:15 P.M. and ended at 10:45 P.M. How long did the party last?

       A. 3 hours and 30 minutes         B. 4 hours and 15 minutes

       C. 4 hours and 30 minutes         D. 4 hours and 45 minutes

 

  1. Find the missing operator.

       (24 3) + 4 = 12

       A. −                     B. +                     C. ÷                     D. ×

 

  1. Use the table to answer this question. Mr. Gupta pays 20 Rs. for a cap and a wallet. How much change will he get?

       A. Rs.1.75          B. Rs.1.25          C. Rs.2.50         D. Rs.1.50

 

  1. Which grid shows sixteen hundredths?

       A.    B.    C.      D.

 

  1. One Kg of cherries costs Rs.25. How many Kg of cherries can you buy with Rs.100?

       A. 5 Kg               B. 10 Kg              C. 6 Kg               D. 4 Kg

 

  1. Javed has 44 blue marbles. What is 44 rounded to the nearest ten?

       A. 50                   B. 40                   C. 45                   D. 60

 

  1. The Amazon River is 4,073 miles long and the Nile River is 4,145 miles long. How much longer is Nile River than Amazon River?

       A. 32 miles        B. 62 miles        C. 82 miles        D. 72 miles

 

  1. Which option shows Twenty-three hundredths in standard form?

       A. 0.23               B. 0.023             C. 2.3                  D. 2,300

 

  1. What unit would you use to measure the width of a table?

       A. inch                B. yard               C. foot                 D. kilometre

 

  1. What type of angle is shown below?

       A. acute              B. right               C. obtuse            D. none of these

 

  1. 0.5 meter is same as? HINT: 1 meter = 100 centimeter

       A. 100 centimeters                       B. 40 centimeters

       C. 50 centimeters                         D. 10 centimeters

Answers:

(1)–B; (2)–C; (3)–C; (4)–C; (5)–D; (6)–C; (7)–C; (8)–D; (9)–B; (10)–C; (11)–C; (12)–D; (13)–B; (14)–D; (15)–B; (16)–D; (17)–A; (18)–C; (19)–B; (20)–C