Fractions & Decimals-Workbook-1


 
This workbook contains worksheets on Fractions & Decimals for Grade 3 students. There are total 7 worksheets with 150+ questions.
Pattern of questions : Multiple Choice Questions…

 

Fractions & Decimals Worksheet-1

  1. Which option shows 0.82 as a fraction?

       A. 82/1000       B. 82/10            C. 82/100           D. 8.2/100

 

  1. Evaluate the expression. (1/2) – (1/2)

       A. 1(3/4)            B. 2(1/6)            C. 3(1/2)            D. 0

 

  1. The figure shown below is shaded to represent a fraction.

      

       Which of the following is shaded to represent a fraction with a value EQUAL TO the one above?

       A.            B.

       C.               D.

 

  1. Which decimal number is the greatest?

       A. 6.07               B. 0.607             C. 6.76                D. 0.706

 

  1. Which figure shows (1/10) shaded?

       A.

       B.

       C.

       D.

 

  1. Which option shows (3/5) as a decimal?

       A. 0.3                  B. 0.5                  C. 1.5                   D. 0.6

 

  1. Evaluate the expression : 2(1/5) + 3(3/5)

       A. 5(4/5)            B. 7(4/5)            C. 1(1/20)          D. 29/30

 

  1. What fraction of the candles on the cake is lit?

       A. 4/7                 B. 4/3                 C. 3/7                  D. ¼

 

  1. Which decimal number is smaller than 0.048?

       A. 0.044             B. 4.048             C. 0.084            D. 0.48

 

  1. This is a whole cake

      

       Kalyan's part of the cake is shaded below.

      

       He gave these 5 pieces away.

      

       What fraction of the whole cake did Kalyan have left?

       A. 2/4                 B. 2/6                 C. 2/7                  D. 2/8

 

  1. This is a whole.

      

       What is

      

       A. 1/3                  B. 3/8                 C. 2/3                 D. 5/8

 

  1. Evaluate the expression : (9/8) + 3(1/8)

       A. 6(1/4)            B. 1/2                  C. 4(1/4)            D. 2(1/4)

 

  1. Which symbol will make the number expression TRUE?

       1.061  □  1.161

       A. >                     B. <                     C. =                     D. none of the above

 

  1. The picture below is shaded to represent a fractional number.

       How many of the stars in the group below must be shaded to represent a fraction with the same value?

       A. 5                      B. 6                     C. 8                     D. 10

 

  1. What decimal number will come in between 0.097 and 1.05?

       A. 1.5                   B. 0.095             C. 1.13                 D. 0.099

 

  1. Which option shows (7/1000) as a decimal?

       A. 0.7                  B. 7.0                  C. 0.07               D. 0.007

 

  1. A fraction of the group of marbles below is shaded.

       Which figure below is shaded to represent a fraction with the same value?

       A.                B.

       C.                D.

 

  1. Evaluate the expression : (2/5) + 2(1/5)

       A. 2(3/5)            B. 1(13/30)        C. 4(13/30)       D. 3(3/5)

 

  1. Madhavi made the following design using squares.

       What fractional part of the design is shaded?

       A. 5/12               B. 7/12               C. 5/6                 D. 12/6

 

Answers:

(1)–C; (2)–D; (3)–B; (4)–C; (5)–C; (6)–D; (7)–A; (8)–A; (9)–A; (10)–D; (11)–D; (12)–C; (13)–B; (14)–B; (15)–D; (16)–D; (17)–D; (18)–A; (19)–A

 

Fractions & Decimals Worksheet-2

  1. Which option shows the following decimal numbers in order from least to greatest?

       1.06, 0.73, 1.21, 0.38

       A. 0.38, 0.73, 1.06, 1.21              B. 0.73, 0.38, 1.06, 1.21

       C. 0.38, 0.73, 1.21, 1.06              D. 1.21, 1.06, 0.73, 0.38

 

  1. Vansh has a bag that contains 3 red, l blue, 6 green and 2 yellow marbles. What fractional part of the bag of marbles is red?

       A. 1/12                B. 2/12               C. 3/12               D. 6/12

 

  1. The model is shaded to show which fraction?

       A. 1/4                  B. 3/4                 C. 1/3                  D. 2/3

 

  1. Which symbol should go in the box?

       0.06  □  0.6

       A. >                     B. =                     C. <                     D. none of the above

 

  1. Which model is shaded to show a fraction equivalent to 3/6?

       A.     B.     C.      D.

 

  1. The models are shaded to show which of the following?

      

       A. (1/3) = (2/4)                            B. (1/4) > (1/3)         

       C. (2/3) < (2/4)                            D. (2/4) < (2/3)

 

  1. Which option shows (1/20) as a decimal?

       A. 0.02               B. 0.05               C. 0.25               D. 0.5

 

  1. Evaluate the expression : (5/4) + (3/4)

       A. 2                      B. 3                    C. 3(1/2)            D. 3(1/4)

 

  1. What fraction does the shaded part represent?

       A. 3/5                 B. 2/5                 C. 3/10               D. 2/10

 

  1. Which of the following fraction has denominator 4?

       A. 42/7               B. 7/24               C. 9/4                 D. 4/9

 

  1. Which of the following figure is divided into four equal parts?

       A.                             B.

       C.                           D.

 

  1. In which figure does the shaded part represent 1/3?

       A.                          B.

       C.                            D.

 

  1. What fraction of the figure below is shaded?

       A. 1/4                  B. 2/4                 C. 2/6                 D. 4/6

 

  1. Which option shows the shaded part in decimal?

       A. 0.06               B. 6                     C. 0.6                  D. 6.1

 

  1. How many more equal-sized pieces would you need to make a whole for the given figure?

       A. 1                      B. 2                     C. 4                     D. 6

 

  1. Numerator in the fraction 5/6 is:

       A. 5                      B. 6                     C. 1/5                  D. 1/6

 

  1. Which option shows 0.5 in fraction?

       A.5/10                B. 1/5                  C. 1/3                  D. 1/10

 

  1. What fraction of the children in the following group are boys?

       A. 3/4                 B. 3/7                 C. 4/3                 D. 4/7

 

  1. Fractions with different denominators are called _____ fractions.

       A. like                                              B. unlike

       C. both A & B                                 D. none of these

 

  1. How do you write 1/5 in decimal?

       A. 0.05               B. 0.02               C. 0.15                D. 0.2

 

Answers:

(1)–A; (2)–C; (3)–A; (4)–C; (5)–D; (6)–D; (7)–B; (8)–A; (9)–C; (10)–C; (11)–D; (12)–B; (13)–C; (14)–C; (15)–D; (16)–A; (17)–A; (18)–B; (19)–B; (20)–D