Geometry-Workbook-1


 
This workbook contains worksheets on Geometry for Grade 3 students. There are total 4 worksheets with 80+ questions.
Pattern of questions : Multiple Choice Questions…
 

Geometry Worksheet-1

  1. Which geometric figure will come next in the pattern shown below?

       A. trapezoid                                   B. octagon        

       C. hexagon                                     D. square

 

  1. How many faces does this shape have?

       A. 4                     B. 5                      C. 6                     D. 9

 

  1. Which of the following geometric terms describe the below lines?

       A. parallel                                      B. horizontal

       C. quadrilateral                            D. perpendicular

 

  1. How many are needed to make the group shown below?

       A. 10                   B. 9                     C. 14                    D. 8

 

  1. What is the geometric term to describe an angle measuring between 0 and 90 degrees?

       A. obtuse angle          B. acute angle   C. right angle    D. straight

 

       A. 2                      B. 8                    C. 32                   D. 64

 

  1. Which geometric term describes line "P" and "R"?

       A. parallel lines                             B. perpendicular lines

       C. intersecting lines                     D. vertical lines

 

  1. What type of triangle is shown below?

       A. acute              B. obtuse            C. right               D. none of the above

 

  1. How many lines of symmetry does the following triangle have?

       A. 2                     B. 3                     C. 4                     D. 6

 

       A. 56                             B. 8                     C. 4                     D. 28

 

  1. What do you call the lines that run side by side and never meet?

       A. intersecting lines                     B. perpendicular lines

       C. vertical lines                             D. parallel lines

 

  1. Which of the following types of triangle has three unequal sides?

       A. equilateral triangle                 B. Isosceles triangle

       C. scalene triangle                        D. none of the above

 

  1. What does "a" represent in the figure shown below?

       A. radius            B. area                C. angle              D. perimeter

 

  1. A triangle having all three sides of equal length is called a ____________.

       A. equilateral triangle                 B. obtuse triangle

       C. scalene triangle                       D. right triangle

 

       A. 125                  B. 40                   C. 200                D. 16

 

  1. How many angles does a quadrilateral have?

       A. 4                     B. 5                      C. 3                     D. 6

 

       A. 2                      B. 1.7                   C. 112                  D. 28

 

  1. How many sides does a decagon have?

       A. 4                     B. 10                    C. 12                    D. 8

 

  1. Which of the following is an octagon?

       A.           B.           C.          D. 

 

Answers

(1)–C; (2)–B; (3)–D; (4)–B; (5)–B; (6)–B; (7)–A; (8)–A; (9)–B; (10)–B; (11)–D; (12)–C; (13)–C; (14)–A; (15)–B; (16)–A; (17)–D; (18)–B; (19)–B