Measurement-Workbook-1


 
This workbook contains worksheets on Measurement for Grade 3 students. There are total 4 worksheets with 80+ questions.
Pattern of questions : Multiple Choice Questions…

 

Measurement Worksheet-1

  1. The table below shows the length of some of the rivers in India.

       The Krishna River is 810 Km long. This is GREATER THAN the length of which river?

       A.  Godavari                                  B.  Ganga

       C.  Narmada                                  D.  Kaveri

 

  1. Which word describes a temperature of 41ºC?

       A. cold                B. warm             C. cool                D. hot

 

  1. The squares below increase in size from left to right. If the pattern continues, how long will each side of the next square be?

       A.  8 cm.            B.  9 cm              C. 10 cm             D.  11 cm

 

  1. The table below shows how far three students jumped.

       Which number sentence can be used to find how many centimetres did Guru jumped than Krishna?

       A.  310 – 270 = □                         B.  310 + 290 = □     

       C.  310 – 290 = □                         D.  310 + 270 = □

 

  1. What is the best estimate for the capacity of the glass shown below?

       A. 2 milliliters (ml)                      B. 200 liters (L)

       C. 200 milliliters (ml)                 D. 2 liters (L)

 

  1. The table below shows the length of some of the rivers in India.

       The Ganga River is 876 Km long. This is Smaller than the length of which river?

       A.  Godavari      B.  Ganga           C.  Narmada     D.  Kaveri

 

  1. Mr. and Mrs. Guru ride bikes as exercise. The table shows the total number of kilometres they had ridden after different number of days.

       If the pattern continues, how many kilometres will Mr. and Mrs. Guru have ridden after 28 days?

       A.  28                                              B.  280

       C.  208                                            D.  800

 

  1. What is the best estimate for the capacity of the milk container shown below?

       A. 100 liters                                  B. 1 cup    

       C. 1 milliliters                                D. 1 liter

 

  1. Heera, Meera and Neera each measured the length of a room using their own feet as measuring tools.

       Heera reported a length that measured 30 of her feet.

       Meera reported a length that measured 47 of her feet.

       Neera reported a length that measured 36 of her feet.

       Which of the three students had the smallest feet?

       A. Heera                                         B. Meera 

       C. Neera                                         D. Can't say

 

  1. Which unit would you use to measure the capacity of a container of eye drops?

       A. liter                                            B. milliliter       

       C. gallons                                       D. quarts

 

  1. Choose the best estimate for the capacity of a swimming pool.

       A. liter                                             B. cup

       C. pint                                             D. milliliter

 

  1. The table below shows the length of some of the rivers in India.

       Which river is 815 Km long?

       A.  Godavari      B.  Ganga           C.  Narmada     D.  Kaveri

 

  1.  The drawing shows a shelf that measures 10 metres. It is divided into 5 sections of equal length.

       What is the length of each section?

       A.  2 metres                                    B.  3 metres

       C.  5 metres                                    D.  1 metre

 

  1. 3 m = _____ cm

       A.  100                B.  30                  C.  300               D.  3000

 

  1. Hina drinks one cup of soymilk each day. How many liters of soymilk will Hina drink in 6 days? HINT: 1 liters = 2 cups

       A. 2 liters                                        B. 12 liters        

       C. 4 liters                                        D. 3 liters

 

  1. Three feet equals how many inches?

       A. 12 inches                                    B. 36 inches

       C. 18 inches                                    D. 24 inches

 

  1. A train travels from P to S as shown below:

       What is the total distance from P to S?

       A.  125 km         B.  200 km        C.  250 km         D.  325 km

 

  1. 8 m 5 cm = ____ cm

       A.  850               B.  8005             C.  8050             D.  805

 

  1. Which option shows the temperatures in order from coldest to warmest?

       A. 400F, 320C, 200C                  B. 320C, 500F, 280F

       C. 200F, 320C, 400C                  D. 450C, 650F, 200F

 

  1. The table below shows the length of some of the rivers in India.

       In the above table which river is the smallest?

       A.  Godavari      B.  Ganga           C.  Narmada     D.  Kaveri

 

Answers

(1)–C; (2)–D; (3)–D; (4)–C; (5)–C; (6)–A; (7)–B; (8)–D; (9)–B; (10)–B; (11)–A; (12)–D; (13)–A; (14)–C; (15)–D; (16)–B; (17)–C; (18)–D; (19)–C; (20)–C