Money-Workbook-1


 
This workbook contains worksheets on Money for Grade 3 students. There are total 4 worksheets with 80+ questions.
Pattern of questions : Multiple Choice Questions…

 

Money Worksheet-1

  1. Mohan has the money shown below:

       Raju has a group of coins with the same total value as Mohan's money. Which could be Raju's money?

       A.      

       B.

       C.      

       D.

 

  1. The table below shows the list of items a store is selling. If Aashi has Rs.10 in her purse, what two items can she buy with her money?

       A. Cap and T-Shirt                       B. Purse and Cap

       C. Cap and Sunglasses                 D. T-Shirt and Purse

 

  1. Gopi wanted to buy a shirt that costs Rs. 150. He has Rs. 70. How much more does Gopi need to buy the shirt?

       A. Rs. 220         B. Rs. 120          C. Rs. 80            D. Rs. 30

 

  1. See the table to answer this question. Jasmine bought a cap, a purse, and a pair of sunglasses. How much does she need to pay altogether for her purchase?

       A. Rs.16.75        B. Rs.10.25        C. Rs.17.50        D. Rs.11.25

 

  1. Madhuri wants to buy 3 packets of potato chips. Each packet of potato chips costs Rs. 7.50. If she uses a coupon for Re. 1 off for the price of one packet, how much will Madhuri owe for the 3 packets of potato chips?

       A. Rs. 21.50       B. Rs. 22.50      C. Rs. 15             D. Rs. 20

 

  1. Round Rs.7.80 to the nearest one rupee.

       A. Rs.6               B. Rs.8                C. Rs.10             D. Rs.7

 

  1. The table below shows the cost of different number of tennis balls at a store.

       Based on the pattern in the table, what is the cost of one tennis ball?

       A. Rs. 18            B. Rs. 3              C. Rs.6               D. Rs. 9

 

  1. Smita bought 80 litres of drinking water for a party. The total cost of drinking water was Rs. 240. Which of the following number sentences could be used to determine the cost of one litre drinking water?

       A. Rs. 240 + 80 = □                     C. Rs. 240 – 80 = □

       B. Rs. 240 ÷ 80 = □                     D. Rs. 240 × 80 = □

 

  1. Round Rs.15.45 to the nearest ten rupees.

       A. Rs.20             B. Rs.15              C. Rs.16              D. Rs.10

 

  1. Bharat needs Rs. 35 to buy a ticket at the movie theatre. Which group of money has a value of Rs. 35?

       A.   

       B.

       C.

       D.

 

  1. The original price of a baseball bat was Rs.20.50 and after the Christmas Sale it was Rs.14.00. By how much did the price of the baseball bat reduce?

       A. Rs.4.50         B. Rs.5.75          C. Rs.6.50         D. Rs.7.50

 

  1. Krishna made this graph to show the number of hours that he worked for four weeks. If Krishna earned Rs. 60 an hour, how much money did he earn during week 2?

       A. Rs. 120          B. Rs. 240         C. Rs. 300         D. Rs.420

 

  1. I have Rs.18.50 with me. How much short of Rs.20 is this money?

       A. Rs.1.25          B. Rs.0.75         C. Rs.2.50         D. Rs.1.50

 

  1. Anurag bought 2 books for Rs. 40 each and 3 pencils for Rs. 3 each. Which number sentence can be used to find the total amount of money in rupees Anurag spent?

       A. 42 + 6 = □    B. 42 × 9 = □    C. 80 × 6 = □    D. 80 + 9 = □

 

  1. Nisha had Rs.3.35. Her brother gives her Rs.5.50 more. How much money does she have now?

       A. Rs.8.50         B. Rs.8.85         C. Rs.7.85          D. Rs.8.80

 

  1. Asha bought apples that were priced at 2 apples for Rs. 18. What was the total cost of 5 apples?

       A. Rs. 28            B. Rs. 36            C. Rs. 45            D. Rs. 90

 

  1. Lisa has Rs.8.50 in her piggy bank and her brother Tony has Rs.7.75 in his piggy bank. How much more money does Lisa have than Tony has?

       A. 50 paise        B. One rupee     C. 25 paise         D. 75 paise

 

  1. Plain balloons cost Rs. 12 each. Fancy balloons cost Rs. 16 each. What would be the total cost for 3 plain and 5 fancy balloons?

       A. Rs. 140          B. Rs. 116           C. Rs. 119           D. Rs.89

 

  1. Round Rs.3.75 to the nearest one rupee.

       A. Rs.3               B. Rs.4               C. Rs.3.50         D. Rs.5

 

  1. After buying a notebook for Rs. 10.75, Ravi had Rs. 12.25 left. Which sentence could be used to find out how much money he had before he bought the notebook?

       A. Rs. 10.75 – □ = Rs.12.25

       B. □ +Rs.12.25 = Rs.10.75

       C. □ – Rs.10.75 = Rs.12.25       

       D. Rs.10.75 + □ = Rs.12.25

 

Answers

(1)–B; (2)–C; (3)–C; (4)–A; (5)–A; (6)–B; (7)–D; (8)–C; (9)–A; (10)–B; (11)–C; (12)–C; (13)–D; (14)–D; (15)–B; (16)–C; (17)–D; (18)–B; (19)–B; (20)–C