Numbers-Workbook-1


 
This workbook contains worksheets on Numbers for Grade 3 students. There are total 6 worksheets with 120+ questions.
Pattern of questions : Multiple Choice Questions…

 

Numbers Worksheet-1

Look at the following magic square and answer the following questions - (1), (2):

  1. How many even numbers are there in the given square?

       A. 10                   B. 12                    C. 14                    D. 16

 

  1. How many odd numbers are there?

       A. 9                     B. 11                    C. 13                    D. 15

 

 

  1. What number is the same as 50,000 + 4,000 + 100 + 20 + 7?

       A. 54,127           B. 540,127         C. 5,400,127      D. 5,401,127

 

  1. Write down the numbers from 1 to 25 one after the other. Which digit is on the 25th place?

       A. 7                      B. 5                      C. 3                     D. 1

 

  1. Which of these is an odd number?

       A. 246                 B. 348                C. 321                 D. 324

 

  1. How many numbers are there which contain two digits?

       A. 0                     B. 90                   C. 99                   D. 100

 

  1. Let's write the numbers from 1 to 15 one after the other :

      1234567 ............ 131415

      Delete 18 digits from this number so that you would get the highest possible number of three digits when arranged the remaining digits in descending order. What is this number?

       A. 999                 B. 789                 C. 987                 D. 415

 

  1. Which number has 5 ten thousands, 7 thousands, 2 tens and 4 ones?

       A. 57,240           B. 57,024           C. 75,024            D. 57,204

 

 

Use all the digits above and answer the following questions : (9), (10)

  1. The smallest 3-digit number formed is:

       A. 036                B. 306                C. 360                D. 603

 

  1. The greatest 3-digit number formed is:

       A. 306                B. 360                C. 603                D. 630

 

 

  1. What symbol will make this statement true?

       8,705           8,710

       A. >                     B. <                     C. =                     D. none of these

 

  1. Which is an even number?

       A. 32,132           B. 32,213           C. 32,123           D. 22,213

 

  1. Find the missing number from the following:

       597 = 500 + □ × 10 + 7

       A. 597                 B. 97                  C. 90                   D. 9

 

  1. How many ten thousands are there in 69,457?

       A. 9                     B. 4                     C. 6                     D. 5

 

  1. A boy has drawn a ball from a bucket containing balls numbered from 1 to 100. It is found to be 19 more than the least two digit number. What is the number?

       A. 10                   B. 19                    C. 29                  D. 99

 

  1. Write fifty four thousand seven hundred thirty-nine in standard form.

       A. 54,793           B. 54,933           C. 50,739            D. 54,739

 

  1. Who is holding a card with an even number on it?

       A. Gita                B. Sita                 C. Nita                D. Rita

 

  1. Madhu guessed that there are 986 buttons in a small tin given below:

Which of the following shows 986 written in words?

       A. Nine hundred eighty – six

       B. Eight hundred ninety - six

       C. Six hundred eighty – nine

       D. Nine hundred sixty – eight

  1. What number is equal to 40,000 + 3,000 + 800 + 5?

       A. 43,850                                       B. 40,385

       C. 43,805                                       D. 430,805

 

  1. Round 5,352 to the nearest hundred.

       A. 5,400                                        B. 5,300  

       C. 5,350                                         D. 6,000

 

Answers

(1)–B; (2)–C; (3)–A; (4)–A; (5)–C; (6)–B; (7)–C; (8)–B; (9)–B; (10)–D; (11)–B; (12)–A; (13)–D; (14)–C; (15)–C; (16)–D; (17)–A; (18)–A; (19)–C; (20)–A

 

Numbers Worksheet-2

  1. Mr. Gupta wrote a 2-digit number on the blackboard. Three students Gautam, Rohan and Pradeep said the following about that number:

       Gautam: “It is a 2-digit number but not the least”.

       Rohan:   "It is the predecessor of least 3-digit number”.

       Pradeep: "It is having three different digits"

       What is the number, if only two of the three students said the truth?

       A. 10                   B. 99                   C. 100                 D. 123

 

  1. In numbers from 1 to 100 the digit "0" appears ____ times.

       A. 9                     B. 10                   C. 11                     D. 12

 

  1. Which of these numbers, if rounded to the nearest one thousand will change into 61,000?

       61,344; 59,550; 61,532; 60,711

       A. 61,532 and 60,711                   B. 61,344 and 60,711

       C. 61,532, 59,550 and 60,711    D. none of the above

 

  1. A school covers six hundred seventy-nine square metres of land. Identify its number form.

       A. 670                 B. 697                 C. 79                   D. 679

 

  1. Which figure is on the 15th place from START?

       A.          B.           C.            D.

 

  1. Madhavi wrote a number on the black board as shown below:

      

       If it is formed from three different digits, then which number could be placed in the gap to make it the biggest number?

       A. 0                     B. 5                      C. 9                     D. 8

 

  1. The table below shows the length of some of the rivers in India.

       The Ganga River is 810 miles long. This is GREATER THAN the length of which river?

       A. Krishna         B. Jamuna         C. Saraswati     D. Kaveri

 

  1. Bikram is taller than Suman. Raunit is smaller than Rajiv but taller than Bikram. Which figure represents Rajiv?

       A.           B.           C.      D.

 

  1. Write the word form for 43,208.

       A. forty three thousand two hundred eighty

       B. forty thousand two hundred eight

       C. forty thousand three thousand two hundred eight

       D. forty three thousand two hundred eight

 

  1. The smallest 3-digit number is:

       A. 999                 B. 100                 C. 1000              D. 99

 

  1. If represents 1, then write the number represented by the diagram?

       A. 356                 B. 653                 C. 123                 D. 300

 

  1. In 1938, which digit has highest place value?

       A. 8                     B. 1                      C. 9                     D. 3

 

  1. The greatest number formed by these blown digits is:

       A. 21379            B. 79132             C. 97321             D. 91237

 

  1. Which digit in 78,349 is in the hundreds place?

       A. 7                     B. 8                     C. 3                     D. 4

 

  1. Round 54,434 to the nearest ten thousand.

       A. 60,000          B. 50,000          C. 55,000          D. 70,000

 

  1. The City Museum had 5,298 visitors on Sunday. What is equal to this number?

       A. 5,000 + 20 + 90 + 8              B. 5,000 + 200 + 90 + 8

       C. 5,000 + 200 + 9 + 8              D. 500 + 200 + 90 + 8

 

  1. Round 12,780 to the nearest thousand.

       A. 12,000           B. 12,800           C. 13,800           D. 13,000

 

  1. A girl likes these numbers:

       Which of the following number does she like?

       A. 678                 B. 246                 C. 222                 D. 135

 

  1. From the number 324, if a boy opts the digit 4 he gets fourth place to occupy, if 3 he gets 300th place. If he opts 2, which place should he occupy?

       A. 200th                 B. 30th                     C. 40th                     D. 20th

 

  1. The greatest even number formed by the digits 3, 2 and 1 using only once is:

       A. 321                 B. 312                 C. 213                 D. 132

 

Answers

(1)–B; (2)–C; (3)–B; (4)–D; (5)–B; (6)–D; (7)–C; (8)–C; (9)–D; (10)–B; (11)–A; (12)–B; (13)–C; (14)–C; (15)–B; (16)–B; (17)–D; (18)–A; (19)–D; (20)–B