Multiplication-Workbook-1


 
This workbook contains worksheets on Multiplication for Grade 3 students. There are total 6 worksheets with 130+ questions.
Pattern of questions : Multiple Choice Questions…
 

Multiplication Worksheet-1

  1. Each of these packs has exactly 5 buttons in it. How many buttons are there in all?

       A. 17                    B. 80                   C. 85                   D. 90

 

  1. A tank has 13 fishes. There are 5 tanks on a table with same number of fish in each tank. How many fishes are there in all?

       A. 18                   B. 55                    C. 65                   D. 66

 

  1. The product of 4 and 10

       A. 87                   B. 40                   C. 14                    D. 6

 

  1. Jagat has read 742 books with 41 pages each. How many pages has Jagat read?

       A. 34022            B. 30422            C. 34202            D. 34220

 

  1. Raja bought these pencils. Each pencil cost Rs. 2. How much did the pencils cost all together?

       A. Rs. l5             B. Rs. 30            C. Rs. 45            D. Rs. 60

 

  1. Which of the following has the same product as 5 × 8?

       A. 7 × 5               B. 10 × 4            C. 9 × 5              D. 5 × 5

 

  1. The word problem below is part of Madhavi's homework.

       Nannu bought 25 packages of balloons. Each package has 4 balloons. How many balloons did he buy in all?

       Which of the following number sentences can Madhavi use to solve this problem?

       A. 25 × 4            B. 25 + 4            C. 25 – 4            D. none of these

 

       A. 91                    B. 93                   C. 72                    D. 102

 

  1. At the craft fair, Gopal sold toy trains.

He sold each train for Rs. 28. How much did Gopal make by selling 4 trains?

       A. Rs. 24            B. Rs. 32            C. Rs. 112           D. Rs. 832

 

  1. Etika was planting apple trees in her farm. She made three rows and planted 12 trees in each row. How many trees did she plant altogether in three rows?

       A. 15                    B. 4                     C. 36                   D. 35

 

  1. Dia bought 540 antiques at Rs.11 each. How much did Dia spend?

       A. 5944              B. 5994              C. 5440              D. 5940

 

  1. 7 × 9 = ...............

       A. 16                    B. 32                   C. 56                  D. 63

 

  1. The third grade students are going to a picnic. The picnic bus has 15 seats. Four students are sitting on each seat. Which expression below can tell how many students are going to the picnic?

       A. 15 + 4             B. 15 × 4             C. 15 ÷ 4             D. 15 − 4

 

  1. The product of 2 and 11

       A. 4                      B. 2                      C. 13                    D. 22

 

  1. Swati wants to buy 3 bags of potato chips. Each bag of potato chips costs Rs. 50. If she uses a coupon for 'Rs. 20 off, how much will Swati owe for the 3 bags of potato chips?

       A. Rs. 150          B. Rs. 130          C. Rs. 90            D. Rs. 50

 

  1. Which is same as 12 × 3?

       A. 4 × 3 × 3       B. 3 × 3 × 3       C. 4 × 4 × 3       D. 6 × 2 × 2

 

  1. Gaurav the trucker travelled 773 km every night for 67 nights. How far did Gaurav travel?

       A. 57911 km      B. 51791 km      C. 57191 km      D. 51179 km

 

  1. If both equations shown below are true which of the following equations must also be true?

      

      

       A.      B.

       C.               D.

 

  1. A box contains 15 firecrackers. How many firecrackers are there in 8 boxes?

       A. 98                   B. 112                  C. 120                 D. 102

 

  1. Madhu arranged one rupee notes in the pattern shown below:

       What operation best shows how she arranged?

       A. 8 × 4              B. 8 × 8              C. 8 + 4              D. 8 – 4

 

Answers

(1)–C; (2)–A; (3)–B; (4)–B; (5)–B; (6)–B; (7)–A; (8)–A; (9)–C; (10)–C; (11)–D; (12)–D; (13)–B; (14)–D; (15)–B; (16)–A; (17)–B; (18)–A; (19)–C; (20)–A

 

Multiplication Worksheet-2

  1. A store sold 23 toy cars over the weekend. If one car was sold for Rs.4, how much money did the store make by selling 23 cars?

       A. Rs.27             B. Rs.19              C. Rs.58             D. Rs.92

 

  1. The difference of 27 and 9

       A. 18                    B. 243                 C. 28                   D. 39

 

  1. Guru's family eats 4 to 6 apples every day. Which is a reasonable number of days that it will take Guru's family to eat a bag of 20 apples?

       A. More than 10 days                  B. Between 6 and 10 days

       C. Between 3 and 6 days             D. Fewer than 3 days

  1. 11 × ? = 88

       A. 8                     B. 9                     C. 7                      D. 11

 

  1. Ricky wrote a paper that was 732 pages long. Each page had 52 words. How many words did he write?

       A. 30864           B. 38064           C. 38604           D. 38640

 

  1. Madhuri has 2 pizzas that are cut into 6 slices each. She and 3 friends eat 9 slices. Which of these shows one way to find the number of slices Madhuri has left?

       A. Multiply 3 by 2 and then add 9              

       B. Multiply 2 by 6 and then add 3

       C. Multiply 4 by 3 and then subtract 6      

       D. Multiply 2 by 6 and then subtract 9

 

  1. Mrs. Wadhwa is taking book orders for her class. There are 28 students in her class and each student wants to order 4 books. How many books does Mrs. Wadhwa need to order for her class altogether?

       A. 100                 B. 212                 C. 112                  D. 113

 

       A. 106                 B. 96                   C. 56                   D. 98

 

  1. Usha's mother bought 8 cases of mineral water bottles for a party. There were 24 bottles in each case. How many bottles did she buy altogether?

       A. 192                 B. 184                 C. 172                 D. 132

 

  1. Jagat bought 5 boxes of CDs. There are 12 CDs in each box. Which expression below would you use to find out how many CDs did Jagat buy altogether?

       A. 12 + 5             B. 12 – 5             C. 12 ÷ 5             D. 12 × 5

 

  1. A scored 7 points during a basketball game. B scored 3 times as many points as   A. Which of these shows the total number of points that B scored?

       A. The sum of 7 and 3.                B. The difference between 21 and 3.

       C. The product of 7 and 3.          D. The difference between 7 and 3.

 

  1. One bottle of hair spray costs 80 Rs. Julie paid 320 Rs. to the cashier for all the hair spray bottles she purchased. How many bottles of hair spray did she purchase?

       A. 3                     B. 2                     C. 4                     D. 5

 

  1. Which pair of numbers best completes the equation?

      

       A. 65 and 650                                B. 10 and 1000

       C. 7 and 70                                     D. 1 and 101

 

  1. At a park, 40 people paid Rs.5 each to enter the park. How much money was collected at the entrance?

       A. Rs.200          B. Rs.155            C. Rs.225          D. Rs.280

 

  1. Each number in set S is related in the same way to the number below it in set T.

If the number in set S is 9, then find the number related to it in set T?

       A. 30                   B. 14                    C. 54                   D. 11

 

  1. Ronak makes money by mowing lawns. He charges Rs.15 for mowing one lawn. If he mowed 6 lawns on Sunday, how much money did he make?

       A. Rs.80             B. Rs.21              C. Rs.95             D. Rs.90

 

  1. There were 406 constellations visible in the night sky. Each constellation was made up of 79 stars. How many stars were visible?

       A. 32074            B. 30274            C. 22074            D. 32064

 

  1. Which of the following is equal to 104 ´ 50?

       A. (100 × 5) + (4 × 5)                   B. (100 × 5) + (4 × 50)

       C. (100 × 50) + (40×50)             D. (100 × 50) + (4 × 50)

 

  1. How many people could sit in the first eight rows at a theater, if there were 12 seats in each row?

       A. 76                   B. 96                   C. 95                   D. 99

 

  1. Ganga has 3 bags of marbles with 8 marbles in each bag. Manga has 8 bags of marbles with 3 marbles in each bag. Which number sentence shows that Ganga and Manga have the SAME number of marbles?

       A. 3 + 8 = 8 + 3                            B. 8 – 3 = 3 – 8

       C. 8 ´ 3 = 3 ´ 8                             D. 8 – 3 = 5

 

Answers

(1)–D; (2)–A; (3)–C; (4)–A; (5)–B; (6)–D; (7)–C; (8)–B; (9)–A; (10)–D; (11)–C; (12)–C; (13)–B; (14)–A; (15)–C; (16)–D; (17)–A; (18)–D; (19)–B; (20)–C

 

Multiplication Worksheet-3

  1. Mohan spends Rs.7 per day on traveling to his work. How much money will he spend on traveling in one week?

       A. Rs.14              B. Rs.21              C. Rs.49             D. Rs.50

 

  1. Which word problem below could be represented by the number sentence 5 × 3 = 15?

       A. Durga had 5 note-books. She bought 3 more note-books. How many note books did she have?

       B. Durga bought 5 packages of notebooks with 3 note-books in each package. How many note-books did she buy?

       C. Durga had 5 note-books. She gave away 3 of them. How many note­books did she have left?

       D. Durga had 5 packages of note-books. She put the note-books in 3 stacks. How many note-books were in each stack?

 

  1. My dad's office building has 4 floors and each floor has 32 rooms on it. How many rooms are there in the office building altogether?

       A. 228                B. 128                 C. 138                 D. 140

 

  1. The recipie called for 815 cups of flour per serving. Carrie was making 31 servings for her party. How much flour did she need?

       A. 25625            B. 25265             C. 25565            D. 25256

 

  1. Find the exact answer for ‘4 ´ 25 ´ 9’?

       A. 90                   B. 100                 C. 360                D. 900

 

  1. Students are standing in 6 rows in a cafeteria. If 21 students are standing in each row, how many students are there in the cafeteria?

       A. 125                 B. 126                 C. 136                 D. 145

 

  1. If □ ×8 = 96, what is the value of □ ?

       A. 12                    B. 88                  C. 104                 D. 9

 

  1. Select the CORRECT answer.

       A. 12 × 9 = 118                              B. 15 × 6 = 100

       C. 34 × 10 = 350                           D. 47 × 4 = 188

 

       A. 300                B. 360                C. 366                 D. 370

 

  1. 4 × 5 = 10 × □.

       A. 0                     B. 1                      C. 2                     D. 4

 

  1. Which has the same product as 36 × 6?

       A. 4 × 9 × 3       B. 4 × 6 × 7       C. 4 × 9 × 6       D. 9 × 3 × 5

 

  1. 845 × □ = 845

       A. 0                     B. 1                      C. 845                 D. 548

 

  1. Rita can read 48 pages of a book in one day. How many pages can she read in one week?

       A. 236                 B. 335                 C. 300                D. 336

 

  1. 7 + 7 + 7 + 7 + 7 + 7 = □ × 7

       A. 1                      B. 5                      C. 6                     D. 7

 

  1. If one month has 30 days, how many days are there in 12 months?

       A. 356                 B. 330                C. 360                D. 340

 

  1. Which of the following is the multiplication sentence for

       A. 5 × 1 = 5        B. 5 × 2 = 10     C. 5 × 4 = 20     D. 5 × 3 = 15

 

  1. There are 12 bananas in one dozen. Jatin bought 3 dozens of bananas for his family. How many bananas did he buy altogether?

       A. 36                   B. 32                   C. 37                   D. 24

 

  1. 17 × 5 = (10 × 5) + (□ × 5)

       A. 1                      B. 3                     C. 5                      D. 7

 

  1. Select the CORRECT answer.

       A. 5 × 7 × 2 = 80                          B. 7 × 7 × 2 = 108

       C. 20 × 2 × 3 = 120                      D. 8 × 8 × 4 = 156

 

  1. There are 48 flowers in a garland. How many flowers are there in 8 garlands?

       A. 48 × 8           B. 48 + 8           C. 48 – 8           D. 40 × 8 + 48

 

Answers

(1)–C; (2)–B; (3)–B; (4)–B; (5)–D; (6)–B; (7)–A; (8)–D; (9)–B; (10)–C; (11)–C; (12)–B; (13)–D; (14)–C; (15)–C; (16)–D; (17)–A; (18)–D; (19)–C; (20)–A

 

Multiplication Worksheet-4

  1. Mr. Jhalani drives 30 km everyday to his work. How many km will he drive in one week, if he works Monday to Friday?

       A. 150 km          B. 140 km          C. 210 km          D. 200 km

 

  1. Radhika bought two burgers and a small coke. The burgers cost Rs. 24 each and the coke costs Rs.12. How much did her meal cost?

        

       A. Rs. 48            B. Rs. 50            C. Rs. 60            D. Rs. 72

 

  1. There are 100 paise in one Rs. How many paise will there be in five Rs?

       A. 50                   B. 500                C. 100                 D. 1,000

 

  1. Each weighs 2 kg. How much does the following figure weigh?

       A. 20 kg             B. 16 kg              C. 30 kg             D. 32kg

 

  1. The third grade was collecting money for the school's Sports Foundation. Every student donated Rs.8 and there were 27 students in the class. How much money did the third grade collect altogether?

       A. Rs.200          B. Rs.227           C. Rs.116            D. Rs.216

 

  1. In the multiplication example shown, find the value of A?

      

       A. 1                      B. 2                     C. 3                     D. 4

  1. Kirti needs 4 metre of a polyester cloth to make a skirt. If one metre of the cloth costs Rs.3.75, how much does Kirti have to pay for 4 metre?

       A. Rs.12             B. Rs.15              C. Rs.13.50        D. Rs.10

  1. Sunita discovered a multiplication pattern. She wrote the number sentences below to show the pattern?

       40 × 10 = 400

       71 × 10 = 710

       59 × 10 = 590

       □ × 10 = 280

       What number should go in the box to complete the last number sentence?

       A. 22                   B. 28                   C. 80                   D. 88

 

  1. Choose the CORRECT answer.

       A. 120 × 4 = 484                          B. 150 × 2 = 400

       C. 98 × 5 = 490                            D. 34 × 6 = 214

 

  1. If the cost of 1 packet of PARLE-G biscuits is Rs. 5, how many packets can I get for Rs. 30 with the FREE OFFER shown?

       A. 6                     B. 8                     C. 10                     D. 12

 

  1. There were 15 children standing near a water fountain. Each child dropped 6 paise into the water. Which option below would you use to find out the total number of paise dropped into the water?

       A. 15 + 15 + 15 + 15 + 15             B. 15 ÷ 6

       C. 15 - 6                                          D. 15 × 6

 

  1. If  stands for 20, then  will stand for:

       A. 40                   B. 60                   C. 80                   D. 120

 

  1. Shaunak went to a store to buy 7 markers. If one marker costs Rs.1.20, how much money did she need to pay for 7 markers?

       A. Rs.8.50         B. Rs.8.40         C. Rs.8.30         D. Rs.9.00

 

  1. If the product of all the three numbers in any row, column or diagonal is same, then find the missing term in the given square?

       A. 5                      B. 6                     C. 8                     D. 12

 

  1. In which multiplication problem will you have to do regrouping (carry over)?

       A. 12 × 7             B. 31 × 2            C. 9 × 8              D. 14 × 2

 

  1. Study the following diagram and then find the missing term.

       A. 8                     B. 6                     C. 4                     D. 3

 

  1. Nisha charges Rs.25 for an adult haircut and Rs.12 for a child haircut. On Sunday, she gave haircut to 6 adults and 7 children. How much money did she make on Sunday?

       A. Rs.134           B. Rs.247           C. Rs.189           D. Rs.234

 

  1. Ramu and Somu wrote two 2-digit numbers, each having the digit 1 only once and in the place shown.

       If Ramu wrote the greatest two digit number and Somu wrote the least two digit number, then the product of the numbers is:

       A. 910                 B. 999                 C. 1000              D.1729

 

  1. 12 × 5 × 3 =?

       A. 160                 B. 180                 C. 190                 D. 170

 

  1. Find the missing term in the following?

       A. 4                     B. 5                      C. 6                     D. 7

 

Answers

(1)–A; (2)–C; (3)–B; (4)–D; (5)–D; (6)–D; (7)–B; (8)–B; (9)–C; (10)–B; (11)–D; (12)–A; (13)–B; (14)–B; (15)–A; (16)–C; (17)–D; (18)–A; (19)–B; (20)–D

 

Multiplication Worksheet-5

  1. There are 40 participants in a school talent show. If each participant is allowed 3 minutes performance, how long will the show last?

       A. 1 hour 30 minutes                   B. 50 minutes

       C. 2 hours 30 minutes                 D. 2 hours

 

  1. The total number of legs of 6 tigers altogether = 6 times of _____.

       A. 4                     B. 6                     C. 5                      D. 3

 

  1. If the cost of one orange is 50 paise, how much will 24 oranges cost?

       A. Rs.12              B. Rs.8.50         C. Rs.12.50        D. Rs.10

 

  1. There are 19 books. Each book has 20 pages. How many pages are there in all?

       A. 200                B. 190                 C. 380                D. 38

 

  1. If 7 × 3 × 5 = 105, what is the product of 3 × 5 × 7?

       A. 90                   B. 100                 C. 35                   D. 105

 

  1. What is the missing number in last circle?

       A. 16                    B. 20                   C. 22                   D. 42

  1. Find the missing digit.

      

       A. 4                     B. 5                      C. 3                     D. 2

 

  1. The least number to be multiplied with an odd number to make it an even number is:

       A. 9                     B. 4                     C. 6                     D. 2

 

  1. What is same as 6 × 4?

       A. 12 - 6                                          B. 6 + 6 + 6 + 6

       C. 24 - 6                                          D. 6 + 6 + 6

 

  1. Which arrangement of seats will represent 5 × 4 patterns?

       A.      B.

       C.                                 D.

 

  1. There were 12 plates of muffins on a table with 6 muffins on each plate, how many muffins were there in all?

       A. 72                   B. 65                   C. 36                   D. 60

 

  1. Sahil's mathematics teacher takes 6 days to complete a chapter. If everyday he uses three chalk pieces, then number of chalk pieces he used to complete such three chapters are:

       A. 54                    B. 9                     C. 15                    D. 18

 

  1. Astha collected 35 Easter eggs on Community Easter Egg Hunt Event. Her brother Hardik collected twice as many. How many Eggs did Hardik collect?

       A. 50                   B. 60                   C. 70                   D. 80

 

  1. The number sentences you will prefer to represent the total number of parrots are:

       A. (6 × 3) + (3 + 3)                      B. (6 +3) + (3 × 3)   

       C. (6 × 3) + (3 × 3)                      D. 6 + 3 + 3 + 3

 

  1. Which expression is the same as 16 + 16 +16?

       A. 32 - 16           B. 8 × 4              C. 32 + 8            D. 16 × 3

 

  1. Which same number should be multiplied to 231 and to 596, so that the both products are equal?

       A. 2                     B. 13                    C. 1                      D. 0

 

  1. The entrance fee to the national zoo for an adult is Rs.12. How much would it cost for 15 adults?

       A. Rs.108           B. Rs.180           C. Rs.160           D. Rs.172

 

  1. What number would you multiply 12 to make it 96?

       A. 6                     B. 7                      C. 8                     D. 9

 

  1. Which is an example of the Identity Property of the multiplication?

       A. 3 × 4 = 4 × 3                            B. 5 × 2 = 5 × 3

       C. 7 × 0 = 0                                   D. 6 × 1 = 6

 

  1. What is the missing term?

       A. 30                   B. 15                    C. 2                     D. 3

 

Answers

(1)–D; (2)–A; (3)–A; (4)–C; (5)–D; (6)–A; (7)–C; (8)–D; (9)–B; (10)–C; (11)–A; (12)–A; (13)–C; (14)–A; (15)–D; (16)–D; (17)–B; (18)–C; (19)–D; (20)–A