Clock & Calendar-Workbook-1


 
This workbook contains worksheets on Clock & Calendar for Grade 3 students. There are total 5 worksheets with 90+ questions.
Pattern of questions : Multiple Choice Questions…

 

Clock and Calendar Worksheet-1

  1. Mayur and Ravi have been friends for 1 year. How many months make 1 year?

       (a) 6                    (b) 12                  (c) 18                  (d) 24

 

  1. The school principal has planned a cultural programme for the time shown on the clock below.

       Which is closest to the time shown on the clock?

       (a) 12 : 06          (b) 12 : 29          (c) 1 : 06            (d) 1 : 29

 

  1. What time will the clock show in 10 minutes?

       (a) 2:00             (b) 2:15              (c) 2:05              (d) 1:55

 

  1. When class left on their field trip at 10:28 a.m., the teacher told the class that they would be back in 17 hours and 22 minutes. What time would they be back?

       (a) 3:50 p.m                                  (b) 2:50 a.m

       (c) 2:05 p.m                                  (d) 3:50 a.m

 

  1. Durga's birthday is on November 20. Madhavi's birthday is six days after that. When is Madhavi's birthday?

       (a) November 14                           (b) November 26      

       (c) November 25                           (d) November 27

 

  1. The first session of a cricket match began at 8:15 A.M. It lasted 3 hours and 30 minutes. What time did the first session end?

       (a) 8 : 45 A.M.                               (b) 10 : 45 A.M.

       (c) 12 : 45 PM.                               (d) 11: 45 A.M.

 

  1. Kitika wanted to break the world's record for standing on one foot. She started at 7:33 a.m. and fell over 2 hours and 33 minutes later. What time did she fall over?

       (a) 9 : 06 a.m.                               (b) 10 : 06 a.m.         

       (c) 10 : 45 a.m.                              (d) 10: 10 a.m.

 

  1. How much time has passed between the two clocks?

       (a) 15 minutes                                (b) 11 minutes

       (c) 10 minutes                                (d) 8 minutes

 

  1. Madhu's party started at 6:30 P.M. and ended at 9:00 P.M.

       What was the total amount of time that Madhu's party lasted?

       (a) 2 hours                                     (b) 2 hours 30 min

       (c) 3 hours                                     (d) 3 hours 30 min

 

  1. Which clock shows a time between 2:15 P.M. and 3:00 P.M.?

       (a)                           (b)

       (c)                           (d)

 

  1. Look at the clocks.

       Anand plays from 2:45 P.M. to 5:15 P.M. each day. How long does he play each day?

       (a) 30 minutes                              (b) 2 hours 30 min

       (c) 3 hours                                     (d) 3 hours 30 min

 

  1. It started snowing at 4:29 p.m. and kept snowing for 3 hours and 23 minutes. When did it stop snowing?

       (a) 7:52 p.m.     (b) 7:42 p.m.    (c) 7:12 p.m.     8:02 p.m

 

  1. The third-grade gym class starts at 10:25 A.M. It ends at 11:10 A.M. How long does the class last?

       (a) one hour      (b) 45 minutes  (c) 40 minutes (d) 55 minutes

 

  1. Balu washes the clothes every other day. If he washes the clothes on August 3, on which of the following days will he not have to wash the clothes?

       (a) August 30   (b) August 25    (c) August 21    (d) August 15

 

  1. The table below shows the number of months in different number of years.

Months in Years

       What is one way to find the number of months in 7 years?

       (a) multiply 7 by 12                      (b) add 12 to 7

       (c) subtract 7 from 12                  (d) divide 12 by 7

 

  1. If Rohan started his hike up the mountain at 2:20 a.m. and the hike usually lasts 11 hours and 9 minutes, what time should Rohan arrive at the top of the mountain?

       (a) 1:09 p.m.     (b) 1:19 p.m.     (c) 1:29 p.m.     (d) 1:39 p.m.

 

  1. Jaya can walk one km in 5 minutes. The Lakeview Park is 3 km away from her home. What time will Jaya reach the park, if she starts walking from her home at 3:15 pm?

       (a) 3:25 PM      (b) 3:35 PM      (c) 3:30 PM      (d) 3:40 PM

 

  1. Ravi started playing a video game at 4:30 P.M. When the game was over, he looked at his watch which showed the following time.

       How long did the game last?

       (a) 1 hour 45 minutes                  (b) 1 hours 15 minutes

       (c) 45 minutes                               (d) 85 minutes

 

  1. What time does the clock show?

       (a) 4:12              (b) 4:15              (c) 3:15               (d) 4:20

 

  1. Saujanya went to her friend's house at 1:15 P.M. Her father told her to be at home in 1 hour and 45 minutes.

At what time should Sowjanya be at home?

       (a) 2 :00 P.M.                                (b) 2 :30 P.M.

       (c) 2 :45 P.M.                                 (d) 3:00 P.M.

 

Answers

(1)–B; (2)–B; (3)–C; (4)–D; (5)–B; (6)–D; (7)–B; (8)–D; (9)–B; (10)–D; (11)–B; (12)–A; (13)–B; (14)–A; (15)–A; (16)–C; (17)–C; (18)–C; (19)–A; (20)–D