Algebraic Expressions-Workbook


 
An algebraic expression is an expression that is built up from integer constants, variables, and mathematical operations like; addition, subtraction, multiplication, division and exponentiation by an exponent that is a rational number.
 
reading-algebraic-expressions
 
 
This workbook contains worksheets on Algebraic Expressions for Grade 4 students. There are total 2 worksheets with 50+ questions.
Pattern of questions : Multiple Choice Questions…
 

 

Algebraic Expressions & Equations Worksheet-5

 

  1. What is the variable in the expression shown below?

y + 10 − 3

A. y                      B. 10                             C. y + 10             D. 3

 

  1. Manju baked 15 cupcakes and her friend Yamini baked twice as many cupcakes. How many cupcakes did Yamini bake?

A. 8                     B. 32                   C. 30                   D. 45

 

  1. If y represents a number, which of the following means "8 divided by that number"?

A. 8 + y              B. y – 8              C. y ÷ 8              D. 8 ÷ y

See maths division worksheets

  1. Product of two numbers is 64. If one of the number is 8, find the other number.

A. 7                      B. 8                     C. 56                   D. 6

 

  1. Write the following statement as an algebraic equation. Four times a number n, is 28.

A. n/4 = 28                                    B. 4n + 28

C. 28 − n = 4                                 D. 4 × n = 28

 

  1. Based on the pattern shown in the table, what is the cost of one bubblegum?

A. 4 Rs                B. 7 Rs                C. 8 Rs               D. 12 Rs

 

  1. If n represents the number of oranges purchased at Rs.0.30 each, which of the following is the total value of the purchase?

A. Rs.0.30 + n                               B. Rs.0.30 × n

C. Rs.0.30 − n                              D. n ÷ Rs.0.30

 

  1. Find the value of y in the following equation.

9 × y = 9

A. 3                     B. 2                     C. 0                     D. 1

 

  1. Swati purchased 6 pens. If D represents the amount she paid for the pens, which of the following represents the cost of one pen?

A. D × 6              B. 6 ÷ D             C. D ÷ 6             D. d + 6

 

  1. A number divided by 8 is 8. What is that number?

A. 1                      B. 16                    C. 8                     D. 64

 

  1. What is the value of x, in x - 3 = 6?

A. 6                     B. 7                      C. 9                      D. 5

 

  1. The difference between two numbers is 6. The sum of these two numbers is 18. What is the smaller number of the two?

A. 12                    B. 18                             C. 6                     D. 9

 

  1. Parvin works part time at a library on Saturdays. She works for n hours each Saturday and gets paid Rs.8 per hour. Which of the following expressions calculates her total earning on each Saturday?

A. 8 + n              B. n ÷ 8              C. (8 + n) ÷ 2    D. n x 8

 

  1. Reema makes Rs.5 per hour as a hair stylist. In January, her paycheck was for Rs.400. How many hours did she work?

A. 15 hours        B. 80 hours       C. 60 hours       D. 81 hours

 

Answer Keys

(11)–A; (12)–C; (13)–D; (14)–B; (15)–D; (16)–C; (17)–B; (18)–D; (19)–C; (20)–D; (21)–C; (22)–C; (23)–D; (24)–B