Division-Workbook-1


 
This workbook contains worksheets on Division for Grade 3 students. There are total 5 worksheets with 90+ questions.
Pattern of questions : Multiple Choice Questions…

 

Division Worksheet-1

  1. Mrs. Sharma bought 32 crayons for her children. If each child gets 8 crayons, how many children does she have?

       A. 8                     B. 4                     C. 6                     D. 5

 

  1. Pavani can use the fact 12 × 6 = 72 to help solve a related problem. Which of the following could be the problem she is trying to solve?

       A. □ + 6 = 12                                  B. □ – 6 = 12

       C. □ × 6 = 12                                  D. □ ÷ 6 = 12

 

  1. 42 ÷ 7 = _____

       A. 5                      B. 6                     C. 7                      D. 8

 

  1. Find the answer.

       22 ÷ 2 =?

       A. 12                    B. 10                   C. 7                      D. 11

 

  1. Mr. Roy solved the division problem shown below on the blackboard.

       252 ÷ 7 = 36

       Which of the following could Mr. Roy use to check his answer?

       A. 7 × 42                                         B. 36 × 252      
       C. 36 × 7                                         D. 252 × 7

 

  1. This number is divisible by which of the following: 2, 3, 5, 9, 10?

       629

       A. 5                                                  B. None   

       C. 3, 5                                              D. 2, 3, 9

 

  1. Divide 18 into groups of 3. How many groups are there?

       A. 4                     B. 3                     C. 6                     D. 9

 

  1. Four baskets of apples are shown below.

       Apples are moved from one basket to another until all the baskets contain the same number of apples. How many apples will there be in each basket in the last?

       A. 4                     B. 8                     C. 10                 D. 12

 

  1. If three pens cost Rs.9, how much does one pen cost?

       A. Rs.2               B. Rs.3               C. Rs.2.50         D. Rs.4.50

 

  1. Ms. Indira bought 8 packets of banana chips for Rs. 24. Which of the following number sentences could be used to determine the cost of one packet of banana chips?

       A. Rs. 24 + 8 = □                          B. Rs. 24 – 8 = □

       C. Rs. 24 × 8 = □                          D. Rs. 24 ÷ 8 = □

  1. Suma arranged her toys in the pattern shown below.

       What operation best shows how she arranged them?

       A. 5 × 5               B. 25 × 5            C. 20 ÷ 20         D. 20 ÷ 5

  1. There are 21 pages in my social study book. Each chapter has 3 pages. How many chapters are there?

       A. 4                     B. 7                      C. 3                     D. 6

  1. This number is divisible by which of the following: 2, 3, 5, 9, 10?

       632

       A. 2, 3, 5, 10      B. 3, 5                 C. 2                     D. 5

  1. Ram saw 4 volleyball teams playing. Each team has 6 players, for a total of 24 players. Which number sentence is NOT in the same fact family as the others?

       A. 4 × 6 = 24     B. 2 × 4 = 8       C. 6 × 4 = 24     D. 24 ÷ 4 = 6

 

  1. When 32 stickers are distributed equally among 8 boys, each one gets 4 stickers. Which number sentence expresses the above fact?

       A. 8 × 4 = 32    B. 32 ÷ 8 = 4    C. 32 ÷ 4 = 8    D. 32 ÷ 2 = 16

 

  1. Ravi wants to show 15 pictures he took. He wants to put an equal number of pictures on 3 posters.

       Which number sentence shows how many pictures Ravi should put on each poster?

       A. 15 ÷ 3 = 5                                 B. 15 × 3 = 45            

       C. 15 + 3 = 18                               D. 15 – 3 = 12

 

  1. This number is divisible by which of the following: 2, 3, 5, 9, 10?

       636

       A. 2, 3, 5, 9, 10                             B. 3, 9    

       C. 5                                                 D. 2, 3

 

  1. Which number is missing in the number sentence?

       63 ÷ □ = 7

       A. 6                     B. 7                      C. 8                     D. 9

 

  1. There were 30 cookies on a plate for 9 children. If each child ate the same number of whole cookies, how many whole cookies did each child eat?

       A. 3                     B. 4                     C. 5                      D. 9

 

  1. Find the quotient.

      

       A. 4                     B. 7                      C. 10                   D. 8

 

Answers

(1)–B; (2)–D; (3)–B; (4)–D; (5)–C; (6)–B; (7)–C; (8)–B; (9)–B; (10)–D; (11)–A; (12)–B; (13)–C; (14)–D; (15)–B; (16)–A; (17)–D; (18)–D; (19)–A; (20)–D