Control and coordination Worksheet-12

Control and coordination Worksheet-12

 

  1. The junction between the axon of one neuron and the dendrite of the next is called

A. Constant bridge                       B. A synapse

C. A joint                                        D. Junction point

 

  1. The plant hormone which is essential for cell division is

A. Ethylene                                    B. Auxin

C. Gibberellin                                D. Cytokinin

 

  1. The root of a plant is said to be

A. positively geotropic                 B. positively phototropic

C. negatively geotropic                D. positively thigmotropic

 

  1. Which of these plant hormones is a growth inhibitor?

A. Ethylene                                    B. Auxin

C. abscisic acid                             D. Cytokinin

 

  1. Master gland of the body is

A. Testis             B. Pituitary        C. Thyroid         D. Adrenal

 

  1. Which hormone brings about contraction of the uterine wall, leading to labour pain?

A. Estrogen                                    B. Progesterone

C. Relaxin                                      D. Oxytocin

 

  1. People suffering from diabetes mellitus are unable to secrete

A. Insulin                                        B. Adrenaline

C. Thyroxin                                    D. Vasopressin

 

  1. The seat of intelligence and voluntary actions in the brain is

A. Diencephalons                         B. Cerebellum

C. Cerebrum                                  D. medulla oblongata

 

  1. The activities of the internal organs are controlled by the

A. central nervous system

B. peripheral nervous system

C. autonomic nervous system

D. none of these.

 

  1. Which gland is lost as the age advances?

A. Thyroid         B. Thymus         C. Pancreas       D. Adrenal

 

  1. The term hormone was coined by

A. Starling         B. Went              C. Yabuta           D. Wilson

 

  1. Which of the following is a plant hormone?

A. Insulin           B. Thyroxine     C. Oestrogen     D. Cytokinin

 

  1. The gap between two neurons is called a

A. dendrite        B. Synapse         C. Axon              D. Impulse

 

  1. The brain is responsible for

A. flunking                                     B. regulating the heart beat

C. balancing the body                  D. all of these

 

Answer Key:

  1. B
  2. D
  3. A
  4. C
  5. B
  6. D
  7. A
  8. C
  9. C
  10. B
  11. A
  12. D
  13. B
  14. D