English Olympiad Grammar Worksheet-54

The Complete Course of Grammar Worksheet-54

 

  1. Find the verb in the sentence.

That woman is a millionaire.

A. is                                                 B. millionaire

C. women                                       D. none of the above

 

  1. Find the sentence with correct capitalization.

A. our class enjoyed reading the poem dreams by langston Hughes.

B. Our class enjoyed reading the poem dreams by Langston Hughes.

C. our class enjoies reading the Poem Dreams by Langston Hughes.

D. Our class enjoyed reading the poem Dreams by Langston Hughes.

 

  1. What type of sentence structure is it?

While you were watching the movie.

A. simple           B. fragment       C. run-on           D. compound

 

  1. What type of sentence is this?

Tests can be hard if you have not studied for them.

A. simple           B. compound    C. complex        D. compound-complex

 

  1. Pick out the correct conjunction.

She went to the doctor ______she might be cured.

A. because         B. therefore       C. so that           D. until

 

  1. Tigers wont attack ____they are hungry.

A. if                     B. until               C. unless            D. because

 

  1. Pick out the correct preposition.

He has no cause _______ complaint.

A. on                   B. of                    C. from               D. for

 

  1. What is the predicate in the following sentence?

The poor little girl sat in a corner.

A. The poor                                    B. sat in a corner

C. little girl                                     D. in a corner

 

  1. Which sentence uses the correct coordinating conjunction.

He is poor. He is kind.

A. He is poor but he is kind.

B. He is poor and he is kind.

C. He is poor therefore he is kind.

D. He is poor or he is kind.

 

  1. Find the adjective in the following sentence.

I loved the buttery mash potatoes my grandma used to make on holidays.

A. mash potatoes                          B. holidays

C. loved                                           D. buttery

 

  1. Combine the following sentences;

She worked hard. She didnt succeed.

A. She worked hard and she didnt succeed.

B. She worked hard or she didnt succeed.

C. She worked hard therefore she didnt succeed.

D. In spite of working hard, she didnt succeed.

 

Answer Key:

(1)-A; (2)-D; (3)-B; (4)-C; (5)-C; (6)-C; (7)-D; (8)-B; (9)-A; (10)-D; (11)-D