English Olympiad Grammar Worksheet-53

The Complete Course of Grammar Worksheet-53

 

  1. Find the verb in the following sentence.

They gossip too much.

A. too                  B. They               C. gossip            D. too much

 

  1. What can you say about the given statement?

Adjectives can tell you how many.

A. True statement                        B. False statement

C. not sure                                      D. incomplete question asked

 

  1. Choose the sentence that is written correctly.

A. are you going to be late for dinner? asked mrs. Smith.

B. Are you going to be late for dinner? asked Mrs. Smith.

C. Are you going to be late for dinner, asked Mrs. smith.

D. Are you going to be late for dinner, asked Mrs. Smith?

 

  1. What type of sentence is this?

I am tired of studying for the test, so I am going to take a break.

A. compound                                 B. compound-complex

C. complex                                     D. simple

 

  1. What type of sentence is this?

His clothes were clean but his shoes were dirty.

A. simple                                       B. compound

C. simple-compound                   D. compound-complex

 

  1. Pick out the correct connector.

The teacher punished him _____ he had broken the window pane.

A. because         B. although       C. if                     D. and

 

  1. Pick out the correct preposition.

She is married _____ a rich merchant.

A. to                   B. with                C. by                 D. from

 

  1. What is a simple subject?

A. All the words before the verb

B. All the words after the verb

C. the verb

D. the main noun(s) or pronoun(s) of the subject

 

  1. Which sentence uses the correct coordinating conjunction.

I do not think it to be good suggestion. I shall not act upon it.

A. I do not think it to be good suggestion and I shall not act upon it.

B. I do not think it to be good suggestion but I shall not act upon it.

C. I do not think it to be good suggestion ,therefore , I shall not act upon it.

D. I do not think it to be good suggestion that I shall not act upon it.

 

  1. Find the adjectives in the following sentence.

Her energetic performance last night swept everyone off their feet.

A. her, their, performance         B. her, energetic, last, their

C. swept, her, their                      D. feet, energetic

 

  1. Rearrange the words to form a sentence:

the books/kept /by /her/are/where?

A. Where are by the books kept her?

B. Where are the books kept by her?

C. Where kept are the books by her?

D. Where kept by are the books her?

 

Answer Key:

(1)-C; (2)-A; (3)-B; (4)-A; (5)-B; (6)-A; (7)-A; (8)-D; (9)-C; (10)-B; (11)-B