Simple Present Tense-Worksheet-9

 

Type of persons
 

simpre present tense grade 5

 

Learn the formula  to make a sentence in present simple tense:

Subject + First form of the verb ( s/es/ies) + object

To form a sentence in Simple Present Tense the basic form of the verb is used.

We add s/es/ies to the verb for third person singular.

1.    She catches the ball.

2. Ravina goes to school

3. I work in a school.

 

We use the Present Simple form of the verb:

Universal truth or facts:  

     The moon goes round the earth.    

Repeated or regular actions in the present time period:

              The class starts at nine o'clock every day.

Habitual actions.

We often use adverbs like daily, usually, always, often, never, frequently etc.

      I usually take my lunch in school.

 

The things which are always/generally true in the present time     period:

                    I live in a very big house in Delhi. 

 

  1. Fill in the blank/s with correct form of the verb/s.

       I _____in a shop. My brother______ in a bank.

(A) Work-works                               (B) Works-works

(C) Work-work                                 (D) Works-work

 

  1. Fill in the blank/s with correct form of the verb/s.

       Avika _____ in London. Her parents _____ in India.

(A) Lives-lives      (B) Live-live         (C) Lives-live        (D) Live-lives

 

  1. Fill in the blank/s with correct form of the verb/s.

       It ______ a lot in winter.

(A) rain                (B) rains               (C) rained            (D) raining

 

  1. Fill in the blank/s with correct form of the verb/s.

I_______ big cities. (not like)

(A) does not like                              (B) do not like    

(C) am not like                                 (D) not like         

 

  1. Fill in the blank/s with correct form of the verb/s.

       The shops _____ at 9 o’clock and _____ at 5.30 .

(A) Opens-closes                             (B) Open-close

(C) Opens-close                               (D) Open-closes

 

  1. Fill in the blank/s with correct form of the verb/s.

       Aayush_______ very hard. He ______ at 7.30 and ______ at 8 o’clock in the evening .

(A) Works-start-finishes                  (B) Works-starts-finish

(C) Work-starts-finishes                  (D) Works-starts-finishes

 

  1. Fill in the blank/s with correct form of the verb/s.

       The Earth _____ round the sun.

(A) goes               (B) went               (C) go                   (D) Has gone

 

  1. Fill in the blank/s with correct form of the verb/s in present tense.

       We_____ a lot of different things in our free time.

(A) do                   (B) does               (C) did                  (D) has done

 

  1. Fill in the blank/s with correct form of the verb/s in present tense

       It______ a lot of money to _____ at luxury hotels.

(A) Costs-stays                                 (B) Cost-stay       

(C) Costs-stay                                   (D) Cost-stays

 

  1. Fill in the blank/s with correct form of the verb/s in present tense

       Aashika always _______at work early.

(A) arrives            (B) arrived           (C) has arrived    (D) arrive

 

Answer Key:

(1)-(A); (2)-(C); (3)-(B); (4)-(B); (5)-(B); (6)-(D); (7)-(A); (8)-(A); (9)-(C); (10)-(A)

simpre present tense grade 5

 

Learn the formula  to make a sentence in present simple tense:

Subject + First form of the verb ( s/es/ies) + object

To form a sentence in Simple Present Tense the basic form of the verb is used.

We add s/es/ies to the verb for third person singular.

1.    She catches the ball.

2. Ravina goes to school