English Olympiad Grammar Worksheet-52

The Complete Course of Grammar Worksheet-52

 

  1. What is the predicate nominative in the following sentence?

Water is an ingredient of life.

A. life                  B. water             C. ingredient     D. is

 

  1. Fill in the blanks with the appropriate articles:

The zookeeper took _____ photo of _____ ugly animal.

A. the, the        B. a, an               C. an, a               D. an, the

 

  1. Which list is correctly capitalized?

A. January, february, march, APRIL

B. January, February, March, April

C. january, february, march, april

D. january, February, March, April

 

  1. What type of sentence is this?

Place you hand on the paper to trace it with your pencil then draw a line around it.

A. simple           B. fragment       C. run-on           D. compound

 

  1. Write the correct pronoun

He ____always speaks the truth shall be respected.

A. which             B. whose            C. who                D. whom

 

  1. Pick out the correct connector.

I shall buy a new bicycle ___ I can get to school on time.

A. so that           B. if                     C. because         D. therefore

 

  1. Pick out the correct preposition.

This edition is very different _____ others.

A. to                    B. from               C. with                D. on

 

  1. Choose the correct type of pronoun

She cares only for ____ and not for others.

A. She                 B. herself           C. he                    D. himself

 

  1. Choose the correct spelling.

There are three _____schools in our town.

A. elementary                                B. eliementary

C. elementary                                D. elamentary

 

  1. Find the adjective(s) in the following sentence.

He started running over the wet and sodden fields.

A. fields              B. running         C. over                D. wet, sodden

 

  1. Rearrange the words to form a sentence:

is expected/to do/every man/ his duty

A. Every man is expected to do his duty.

B. To do is expected every man his duty.

C. His duty is expected every man to do.

D. To do is expected his duty every man.

 

Answer Key:

(1)-C; (2)-B; (3)-B; (4)-C; (5)-C; (6)-A; (7)-B; (8)-B; (9)-A; (10)-D; (11)-A