English-Sound-Workbook


This workbook contains worksheets on English - Sound for Grade 1 Olympiad students. There are 5 worksheets with 100+ questions.
Pattern of questions : Multiple choice questions…
 

Worksheet-1

  1. Fill in the blank with the CORRECT long ‘a’ sounding word:

       Bimal didn't ______ for us.

       A. lake                B. cake               C. plane              D. wait

 

  1. Fill in the blank with the CORRECT long ‘a’ sounding word:

       I enjoyed the _____ yesterday.

       A. Rain               B. Pain               C. Pail                 D. snail

 

  1. Find the rhyming word for the word shown below:

       Dog

       A. Fat                  B. Mad               C. Fog                 D. Mud

 

  1. Find the rhyming word for the word shown below:

       Cup

       A. Pat                  B. Pup                C. Pet                  D. Pen

 

  1. Find the rhyming word for the word shown below:

       Mad

       A. Sit                   B. Silly                C. Fun                D. Sad

 

  1. Find the rhyming word for the word shown below:

       Jump

       A. Pump             B. Pant               C. Pure               D. Call

 

  1. Find the rhyming word for the word shown below:

       Sit

       A. Bat                 B. Men               C. Fit                   D. Wide

 

  1. Find the rhyming word for the word shown below:

       Gate

       A. Lit                   B. Lamp             C. Lock               D. Late

 

  1. Find the rhyming word for the word shown below:

       Fine

       A. Mail               B. Mine              C. Mock             D. Mud

 

  1. Find the rhyming word for the word shown below:

       Talk

       A. Well               B. Shine             C. Walk              D. Right

 

  1. Fill in the blank with the CORRECT long ‘a’ sounding word:

       There are seven ______ in a week.

       A. wait                B. days               C. tray                D. fat

 

  1. Fill in the blank with the CORRECT long ‘a’ sounding word:

       I helped my mom to ______ the cake.

       A. flake               B. fail                  C. bake               D. tray

 

  1. Fill in the blank with the CORRECT long ‘a’ sounding word:

       Sally saw a big ______ in the bushes.

       A. fake                B. fail                  C. snake             D. mail

 

  1. Which of following is a short "u" vowel word?

       A. plum              B. bug                 C. uncle              D. all of these

 

  1. Fill in the blank with a CORRECT short "u" vowel word.

       Yamini filled her _______ with juice.

       A. cut                  B. cup                 C. plate               D. jump

 

  1. Which of these has a short "u" vowel sound?

       A.       B.      C.     D.

 

  1. Fill in the blank with a CORRECT short "u" vowel word.

       The bear was playing with her _______.

       A. cub                 B. sun                 C. fun                  D. dust

 

  1. Fill in the blank with a CORRECT short "u" vowel word.

       There was a beautiful red _______ on the floor.

       A. rat                  B. cute                C. rug                 D. fun

 

  1. Choose the best word:

       He knows how to ________.

       A. right               B. rite                 C. red                  D. write

 

  1. Choose the best word:

       Mary has ______ cats.

       A. two                 B. to                    C. too                  D. none of these

 

Answers

(1)–D; (2)–A; (3)–C; (4)–B; (5)–D; (6)–A; (7)–C; (8)–D; (9)–B; (10)–C; (11)–B; (12)–C; (13)–C; (14)–D; (15)–B; (16)–D; (17)–A; (18)–C; (19)–D; (20)–A

 

Worksheet-2

  1. Choose the best word:

       ____ can drive a truck.

       A. Eye                 B. I                      C. Ice                  D. all of these

 

  1. Fill in the blank with the CORRECT long ‘a’ sounding word:

       ______hand with mr. Vinay!

       A. ate                  B. shake             C. break             D. bake

 

  1. Fill in the blank with the CORRECT long ‘a’ sounding word:

       There is a ______ behind my house.

       A. shake             B. lake                C. ate                  D. chase

 

  1. Fill in the blank with the CORRECT long ‘a’ sounding word:

       There is a  ______ in the city.

       A. Lake               B. Shake             C. Bake               D. Fake

 

  1. Select the CORRECT long ‘e’ sounding word to fill in the blank:

       Every adult has 32 ____.

       A. Legs               B. Teeth             C. Hand             D. Mouth

 

  1. Fill in the blank with the CORRECT long ‘o’ sounding word:

       The mouse was hiding in his ________.

       A. nose               B. hose               C. hole                D. bone

 

  1. Fill in the blank with the CORRECT long ‘o’ sounding word:

       I washed my hands with ________.

       A. float               B. soap               C. no                   D. cold

 

  1. Fill in the blank with the CORRECT long ‘o’ sounding word:

       She was shivering and her hands were ________.

       A. globe              B. nose               C. rose                D. cold

 

  1. Fill in the blank with the CORRECT long ‘o’ sounding word:

       They crossed the lake by _______.

       A. boat                B. goat                C. go                   D. blow

 

  1. Fill in the blank with the CORRECT long ‘o’ sounding word:

       Leena didn't ________ his toy boat on the pond.

       A. snow              B. float               C. bite                 D. bone

 

  1. Fill in the blank with the CORRECT long ‘o’ sounding word:

       My uncle gave me a ________ on my birthday.

       A. yellow            B. load                C. hole                D. globe

 

  1. Fill in the blank with the CORRECT long ‘o’ sounding word:

       Mom asked me to wear a warm________.

       A. cold                B. coat                C. boat                D. toad

 

  1. Fill in the blank with the CORRECT long ‘o’ sounding word:

       Who left the front door ________?

       A. open               B. oat                  C. coat                D. folder

 

  1. Fill in the blank with the CORRECT long ‘o’ sounding word:

       He had a big red ________ and two small eyes.

       A. snow              B. glow               C. no                   D. nose

 

  1. Fill in the blank with the CORRECT long ‘u’ vowel word:

       I like listening to good _______.

       A. tube                B. you                 C. music             D. mute

 

  1. Fill in the blank with the CORRECT long ‘u’ vowel word:

       You need one _______ to play this game.

       A. use                  B. cube               C. you                 D. cute

 

  1. Fill in the blank with the CORRECT long ‘u’ vowel word:

       The puppies were very _______.

       A. tube                B. music             C. fuse                D. cute

 

  1. Fill in the blank with the CORRECT long ‘u’ vowel word:

       My library book was _____ yesterday.

       A. cool                B. due                 C. fat                            D. cut

 

  1. Fill in the blank with the CORRECT long ‘a’ sounding word:

       Have you ever ridden on a ______?

       A. rain                B. cane               C. ache               D. train

 

  1. Fill in the blank with the CORRECT long ‘a’ sounding word:

       I forgot to pick the ______ today.

       A. mail               B. rain                C. sale                 D. wake

 

Answers

(1)–B; (2)–B; (3)–B; (4)–A; (5)–B; (6)–C; (7)–B; (8)–D; (9)–A; (10)–B; (11)–D; (12)–B; (13)–A; (14)–D; (15)–C; (16)–B; (17)–D; (18)–B; (19)–D; (20)–A

 

Worksheet-3

  1. Select the CORRECT long ‘e’ sounding word to fill in the blank:

       He is wearing a ________ shirt.

       A. grain              B. met                 C. green             D. get

 

  1. Select the CORRECT long ‘e’ sounding word to fill in the blank:

       The bowl was made of ________.

       A. stall                B. stem               C. need               D. steel

 

  1. Select the CORRECT long ‘e’ sounding word to fill in the blank:

       I couldn't ________ on the floor.

       A. eel                   B. heel                C. peel                D. sleep

 

  1. Select the CORRECT long ‘e’ sounding word to fill in the blank:

       Our ________ won the game last night.

       A. team              B. ten                  C. teddy              D. teen

 

  1. Select the CORRECT long ‘e’ sounding word to fill in the blank:

       My brother turned ________ today.

       A. sleep              B. dream            C. thirteen         D. clean

 

  1. Select the CORRECT long ‘e’ sounding word to fill in the blank:

       I saw a giant beast in my ________.

       A. clean              B. seal                 C. feel                 D. dream

 

  1. Select the CORRECT long ‘e’ sounding word to fill in the blank:

       Do you ________ my help?

       A. feed                B. need               C. heel                D. wheel

 

  1. Select the CORRECT long ‘e’ sounding word to fill in the blank:

       The________ is very similar to the snake.

       A. peel                B. eel                   C. feed                D. sweet

 

  1. Select the CORRECT long ‘e’ sounding word to fill in the blank:

       Mom asked Anu to ________ the dogs.

       A. seed                B. peel                C. feed                D. dream

 

  1. Select the CORRECT long ‘e’ sounding word to fill in the blank:

       I have a hole in the ________ of my sock.

       A. heel                B. eat                  C. eel                   D. feel

 

  1. Which has a short "a" vowel sound?

       A. mat                B. gate                C. cape               D. Coat

 

  1. Fill in the blank with a short "a" vowel word:

       My _____ Pixie is very shy.

       A. dog                 B. cat                  C. fat                   D. plane

 

  1. Fill in the blank with a short "a" vowel word.

       Put the _____ on the floor.

       A. gate                B. fail                  C. mat                D. Hate

 

  1. Fill in the blank with a CORRECT short "e" vowel word.

       We have a ______ cat.

       A. tree                 B. clean              C. rope               D. Pet

 

  1. Which of the following has a short "e" sound?

       A.    B.   C.    D.

 

  1. Which of the following has a short "e" sound?

       A.  B.      C.    D.

  1. Fill in the blank with the CORRECT long ‘u’ vowel word:

       We are going on a field trip on_______.

       A. Tuesday                  B. cut                  C. mute              D. blue

 

  1. Fill in the blank with the CORRECT long ‘u’ vowel word:

       Lily wanted the _______ balloon.

       A. goose             B. blue                C. paper             D. watch

 

  1. Fill in the blank with the CORRECT long ‘u’ vowel word:

       Don't you think she was ________?

       A. flu                   B. back               C. boat                D. rude

 

  1. Fill in the blank with the CORRECT long ‘u’ vowel word:

       Those tools were very _________.

       A. do                   B. cube               C. useful             D. flute

 

Answers

(1)–C; (2)–D; (3)–D; (4)–A; (5)–C; (6)–D; (7)–B; (8)–B; (9)–C; (10)–A; (11)–A; (12)–B; (13)–C; (14)–D; (15)–B; (16)–D; (17)–A; (18)–B; (19)–D; (20)–C

 

Worksheet-4

  1. Fill in the blank with the CORRECT long ‘u’ vowel word:

       Put some _______ on the envelope.

       A. use                  B. fast                 C. warm             D. glue

 

  1. Fill in the blank with the CORRECT long ‘u’ vowel word:

       She had no ________ who took her poster.

       A. clue                B. flu                   C. sun                 D. cube

 

  1. Find the rhyming word for the word shown below:

       Bake

       A. Fight              B. Bug                C. Boil                D. Fake

 

  1. Find the rhyming word for the word shown below:

       Crab

       A. Grab              B. Take               C. Girl                 D. Crib

 

  1. Which of the following has a short "a" vowel sound?

       A.      B.            C.      D.

 

  1. Which of the following has a short "a" vowel sound?

       A.   B.    C.    D.

 

  1. Fill in the blank with a short "a" vowel word.

       Dad bought me a blue _____.

       A. hand              B. gate                C. rate                D. Hat

 

  1. Fill in the blank with a CORRECT short "e" vowel word.

       There were ______ cars parked behind the store.

       A. sleep              B. ten                  C. mean             D. five

 

  1. Fill in the blank with a CORRECT short "e" vowel word.

       I saw a _______ on the tree.

       A. met                 B. nest                C. get                  D. free

 

  1. Which of the following has a short "e" vowel sound?

       A.             B.          C.             D.

 

  1. Which of the following words has a short "e" vowel sound?

       A. feed                B. leak                C. mess              D. cheese

 

  1. Fill in the blank with a CORRECT short "e" vowel word.

       How much did you _______ on toys?

       A. bee                 B. mean             C. clean              D. spend

 

  1. Which of the following words has a short "e" vowel sound?

       A. head               B. clean              C. eat                  D. mine

 

  1. Which of the following words has a short “e” vowel sound?

       A. hen                 B. peace             C. wheel             D. champ

 

  1. Which item has a short "i" sound?

       A.          B.    C.   D.

 

  1. Which word has a short "i" sound?

       A. file                  B. fill                            C. fell                  D. full

 

  1. Fill in the blank with a CORRECT short "i" sounding word?

       I saw a house on the ______.

       A. hike                B. bright            C. hill                  D. fill

 

  1. Which of these has a short "i" sound?

       A.       B.       C.      D.

 

  1. Which word has a short "i" sound?

       A. dig                  B. mat                C. kind                D. light

 

  1. The ______ was walking very slow.

       A. tray                B. wait                C. rain                D. snail

 

Answers

(1)–D; (2)–A; (3)–D; (4)–A; (5)–A; (6)–D; (7)–D; (8)–B; (9)–B; (10)–C; (11)–C; (12)–D; (13)–A; (14)–A; (15)–D; (16)–B; (17)–C; (18)–D; (19)–A; (20)–D

 

Worksheet-5

  1. There were some ______ on the table.

       A. grapes           B. gray                C. wait                D. date

 

  1. Fill in the blank with the CORRECT long ‘a’ sounding word:

       This box is round in ______

       A. Grape            B. Shape            C. Crape             D. Gap

 

  1. Select the CORRECT long ‘e’ sounding word to fill in the blank:

       She is on _____ today.

       A. Leave             B. Peace             C. Heel               D. Sweet

 

  1. Select the CORRECT long ‘e’ sounding word to fill in the blank:

       This well is very _____.

       A. Deep              B. Keep               C. Reap              D. Big

 

  1. Select the CORRECT long ‘e’ sounding word to fill in the blank:

       I can ____ a bird here.

       A. See                 B. Sea                 C. Tree               D. Green

 

  1. Select the CORRECT long ‘e’ sounding word to fill in the blank:

       Where is the ____ of my car?

       A. Key                 B. Eat                 C. Mirror           D. Light

 

  1. Fill in the blank with a CORRECT short "i" sounding word.

       I have ______ pens and three pencils.

       A. six                   B. nine                C. wind               D. four

 

  1. Which of these has a short "i" vowel sound?

       A.   B.     C.     D.

 

  1. Which word has a short "i" sound?

       A. swing             B. wind               C. igloo               D. all of these

 

  1. Fill in the blank with a CORRECT short "i" sounding word.

       Can you ______ my broken airplane?

       A. chin                B. ice                   C. fix                   D. read

 

  1. Which word has a short "i" sound?

       A. dine                B. dig                  C. shine              D. fly

 

  1. Which of the following is a short "u" vowel word?

       A. school            B. truck              C. goose             D. pool

 

  1. Which of following is a short "u" vowel word?

       A. cat                  B. coat                C. can                 D. cut

 

  1. Which item has a short "u" vowel sound?

       A.      B.     C.            D.

 

  1. Fill in the blank with a CORRECT short "u" vowel word.

       Jaya knows how to play _______.

       A. piano             B. run                 C. drum             D. hug

 

  1. Choose the best word:

       Who ______ the bubbles?

       A. blue                B. blu                  C. blew               D. blo

 

  1. Choose the best word:

       I have a _____ cap.

       A. blew               B. blue                C. blow               D. bloo

 

  1. Choose the best word:

       I _____them very well.

       A. know              B. no                   C. now                D. none of these

 

  1. Choose the best word:

       The ______ was slippery.

       A. rode               B. roam              C. road               D. none of these

 

  1. Choose the best word:

       ______ is my bag?

       A. Were              B. We're             C. Wear              D. Where

 

Answers

(1)–A; (2)–B; (3)–A; (4)–A; (5)–A; (6)–A; (7)–A; (8)–B; (9)–D; (10)–C; (11)–B; (12)–B; (13)–D; (14)–B; (15)–C; (16)–C; (17)–B; (18)–A; (19)–C; (20)–D