Environmental Studies-Workbook-6


 
This workbook contains worksheets on Environmental Studies for Grade-4 NTSE Olympiad Science students. There are total 2 worksheets with 40+ questions.
Pattern of questions : Multiple Choice Questions…
 

Environmental Studies Worksheet-25

 

  1. Animals and other consumers use _____ to breathe and release carbon dioxide.

A. Oxygen          B. Nitrogen       C. Air                  D. Gases

 

  1. Which of the following type of house costs least?

A. Pucca house                              B. Kachcha house

C. Castle                                         D. Sky scraper

 

  1. What is a tide?

A. It is rise and fall of polar ice level caused by the gravity of the Moon and the Sun.

B. It is rise and fall of ocean level caused by the gravity of the Moon and the Sun.

C. It is dramatic shift in glaciers.

D. It is rise and fall of beach sand.

  1. For sowing the crop seeds, the soil is loosened by ____.

A. Ploughing                                  B. Irrigation

C. Manuring                                  D. Leveling

 

  1. What is a habitat?

A. It is a non-living thing's home.

B. It is a living thing's home.

C. It is a living and non-living thing's home.

D. None of the above.

 

  1. Different amounts of air with different pressures are in balloons of the same material and size. Which of them will be the easiest to prick?

A.               B.                    C.            D.

 

  1. Select the odd one out.

A.                                                 B.

C.                             D.

 

  1. Where do most hurricane start at?

A. over the mountains                 B. over the glaciers

C. over the oceans                        D. over the deserts

 

  1. There is some water in a jug. All the water is poured into an empty broad pan from the jug. What happens to the amount of water?

A. It becomes less                         B. It will remain same

C. It becomes more                      D. We can’t say.

 

  1. Which of the following causes erosion of desert sand?

A. Movement of glaciers             B. High wind

C. Ocean water current              D. None of the above

 

  1. What structure is formed when chemicals in water soften and wash away weathered limestone in a mountain through cracks?

A. Hills               B. River              C. Lake               D. Cave

 

  1. Which of the following is not a slow process?

A. Weathering                               B. Earthquake 

C. Cave formation                        D. Erosion

 

  1. Which of the following prevents the erosion of soil and rocks?

A. Wind                                          B. Solar energy

C. Trees and vegetation              D. Chemical reaction

 

  1. Which type of soil absorbs the water best?

A. Clay                B. Sand              C. Loam             D. Humus

 

  1. Which of the following can vary in volume?

A.             B.            C.               D.

 

  1. What is weathering?

A. An unpredictable weather.  

B. A abnormal weather pattern.

C. A process that breaks down rocks over a long period.

D. A process that breaks down rocks very quickly.

 

Answer Key:

(1)–A; (2)–B; (3)–B; (4)–A; (5)–B; (6)–C; (7)–D; (8)–C; (9)–B; (10)–B; (11)–D; (12)–B; (13)–C; (14)–C; (15)–D; (16)–C