Fibre to fabric Worksheet-1

Fibre to fabric Worksheet-1

 

Multiple-Choice Questions:

  1. Match the two columns and select the correct option from the codes given below:

(a) (A) - (I), (B) - (II), (C) - (III), (D) - (IV)    

(b) (A) - (II), (B) - (III), (C) - (IV), (D) - (I)

(c) (A) - (II), (B) - (III), (C) - (I), (D) - (IV)

(d) (A) - (I), (B) - (IV), (C) - (III), (D) - (II)

 

  1. Look at the figures below. These figures show different steps in the production of wool. A number from (i) to (vi) is written in each block. Find the correct order of the figures.

(a) (vi), (ii), (iv), (v), (iii), (i)              (b) (vi), (v), (ii), (iv), (iii), (i)

(c) (v), (vi), (iii), (ii), (iv), (i)              (d) (vi), (iii), (ii), (iv), (i), (v)

 

  1. Bharat Merino is a sheep which yields very fine wool used for clothing. This breed was evolved at the Central Sheep and Wool Research Institute, which is located in

(a) Gujarat                                        (b) Jammu and Kashmir

(c) Rajasthan                                    (d) Delhi

 

  1. Silkworm loves to eat _____ leaves at _____ stage.

(a) Mulberry, pupa                          (b) Mulberry, caterpillar

(c) Litchi, adult                                (d) Mango, pupa

 

  1. Fine hair-like structures that form continuous filaments or threads are called as

(a) Fibres             (b) Fleece            (c) Felt

 

  1. When you burn a piece of wool, a special type of smell comes out. This is because wool is obtained from animal hair which are made up of

(a) Proteins         (b) Fats                (c) Vitamins         (d) Carbohydrates

 

  1. Natural fibres are

(a) Plant fibres                                 (b) Wood fibres

(c) Animal fibres                              (d) All of these

 

  1. A Tibetan antelope yields a kind of wool which is considered to be the world's finest and warmest wool, with fibres one-fifth the thickness of a human hair. This wool is also called the 'king of wools'. Name the brand of wool and the antelope from which it is obtained?

(a) Shahtoosh-Chiru                        (b) Mohair-Angora

(c) Vicuna-llama                              (d) Grease wool-Chinkara

 

  1. Sheep shearing is the process by which the fleece on the body of a sheep is removed. The method of shearing was devised by

(a) Al-Bruni                                       (b) Nicola Tesla  

(c) Godfrey Bowen                          (d) Stephen Hawking

 

  1. The silkworm _______ lays tiny eggs. These eggs hatch into small _____. It moults its skin ______times after which it stops growing. Then it spins a cocoon of silk threads around itself. At this stage it is known as_______:

(a) Larvae, moth, two, caterpillar  (b) Moth, caterpillar, four, pupa

(c) Caterpillar, pupa, five, moth     (d) Moth, pupa, three, caterpillar

 

  1. Avery expensive but fine fibre is obtained from a goat found in mountains of China and Tibet that grows fine fur-like hair on its body during severe winter months. What brand of Wool is obtained from this goat?

(a) Angora           (b) Mohair           (c) Cashmere       (d) Merino

 

  1. What is/are the difference(s) between weaving and knitting?

(a) Weaving is done on loom while knitting is done with hand

(b) Weaving uses two sets of yarn, whereas knitting involves only one yarn

(c) Weaving is done of silk while knitting is done of wool

(d) All of these

 

Answer Key:

  1. (C)
  2. (B)
  3. (C)
  4. (B)
  5. (A)
  6. (A)
  7. (D)
  8. (A)
  9. (C)
  10. (B)
  11. (C)
  12. (D)