Force, Work & Energy Worksheet-5

Force, Work & Energy Worksheet-5

 

Multiple Choice Questions:

  1. What is  an inclined plane wrapped around a cylinder that has a sharp pointed end called?

(a) Wedge                   (b) Screw                    (c) Lever

 

  1. Identify the type of simple machine.

(a) Pulley                     (b) Lever                     (c) Screw

 

  1. Which of the following simple machine is turned with the help of a screwdriver?

(a) Pulley                     (b) Lever                     (c) Screw

 

  1. _____ rotates as it moves forward.

(a) Pulley                     (b) Lever                     (c) Screw

 

  1. Which simple machine helps to attach things to each other?

(a) Pulley                     (b) Lever                     (c) Screw

 

  1. Which of the following simple machine has at least one slanting surface ending in a sharp edge?

(a) Wedge                   (b) Screw                    (c) Lever

 

  1. We are able to do work only when we have ______.

(a) friction                  (b) energy                   (c) gravity

 

  1. What is the ability to do work called?

(a) friction                  (b) energy                   (c) gravity

 

  1. This is an axe which is used to cut wood. Identify the type of a simple machine.

(a) Wedge                   (b) Screw                    (c) Lever

 

  1. Energy of the wind moves its blades which in turn moves the turbine. Identify from the picture given.

(a) Dam                       (b) Windmill              (c) Watermill

 

  1. It is a machine with rotating blades that help produce electrical energy. Identify the name of the machine.

(a) Turbine                 (b) Treadmill             (c) Solarcell

 

Answer Key:

(1)-B; (2)-C; (3)-C; (4)-C; (5)-C; (6)-A; (7)-B; (8)-B; (9)-A; (10)-B; (11)-A