Getting to know plants Worksheet-2

Getting to know plants Worksheet-2

 

Fill in the blanks:

  1. Tap roots are also known as _____ roots.
  2. Plants store food in leaves, stems and fruits in the form of ____.

 

Multiple-Choice Question:

  1. Plants like Pumpkin, watermelon grows along the ground. They have weak stems. Depending on the size and type of stems, they are classified as:

(A) Climbers        (B) Creepers        (C) Shrubs

 

  1. The part of a plant that grows toward the gravity (positive geotropic) and water under the ground constitutes a:

(A) Root system

(B) Shoot system

(C) Any of these

 

  1. Identify the type of roots present in it.

(A) Fibrous roots

(B) Tap roots

(C) None of these

 

  1. In plants like radish, carrot, sweet potato etc., the roots are modified and the extra food is stored inside it. The roots become fleshy due to accumulation of food and the extra food is utilized by the plant whenever required. Such roots are known as:

(A) Prop roots     (B) Stilt roots       (C) Tuberous roots (storage roots)

 

  1. As the flowers have stalk, leaves too have stalk. What is other name given to the stalk of the leaves that connects the leaf blade (lamina) to the stem?

(A) Pedicel           (B) Peduncle        (C) Petiole

 

  1. It is a specialized, twisted part of a plant, often a modified stem that coils or winds around the object like wire or pole to give support to the plants (Climbers). Identify this part labelled “X”.

(A) Tendrils          (B) Nodes            (C) Internodes

 

  1. What is the other name given to the stem of this plant?

(A) Tuber             (B) Bulb                (C) Rhizome

 

  1. Nitu observed the leaves of mango tree and found that veins on the leaves are arranged in a net-like pattern. What kind of leaf venation pattern was observed by her?

(A) Reticulate      (B) Parallel           (C) None of these

 

  1. Which of the following statements is INCORRECT?

(A) Transpiration helps in keeping the leaves cool

(B) Transpiration helps the plant in preparing their food

(C) Transpiration helps in the transport of nutrients within the plant

 

  1. When the pollination occurs within the same flower, it is known as:

(A) Cross-pollination                       (B) Self-pollination

(C) None of these

 

  1. Sugarcane plant has fibrous root system, which type of venation is likely to be present in its leaves?

(A) Reticulate venation                   (B) Parallel venation

(C) None of these

 

  1. Maize plant has fibrous root system, which type of venation is likely to be present in its leaves?

(A) Reticulate venation                   (B) Parallel venation

(C) Any of these

 

Multiple Choice Questions:(With More Than One Option):

  1. The ability of plants to grow into new plants from various vegetative structures is known as vegetative propagation. Identify the vegetative structures of a plant.

(A) Stem              (B) Flowers (C) Roots

(D) Leaves           (E) Fruits

 

  1. Which of the following plants have tendrils?

(A) Rose                                            (B) Passion flower

(C) Grapevine                                   (D) Jasmine

(E) Water lily

 

Miscellaneous Questions:

  1. Identify and write the names of different parts of a flower.

 

True/False:

  1. Roots can grow under the ground as well as above the ground (aerial roots).
  2. Mango, pine and Sheesham are the examples of the plants in which taproots are present.
  3. The roots that grow from the lower portion of the stem to give additional support to the plant are known as stilt roots.
  4. Leaves arise from the internodes of the stem.
  5. Plants breathe with the help of their leaves.
  6. Different flowers have petals of different colours.
  7. All the plants can bear flowers.

 

Answer key:

  1. True
  2. Starch
  3. (B)
  4. (B)
  5. (B)
  6. (C)
  7. (C)
  8. (A)
  9. (C)
  10. (A)
  11. (B)
  12. (B)
  13. (B)
  14. (B)
  15. (A,C,D)
  16. (B,C)
  17. (1) Petals, (2) Stigma, (3) Style, (4) Ovary, (5) Carpel (pistil), (6) Stalk, (7) Anther, (8) Filament, (9) Sepals, (10) Stamen
  18. True
  19. True
  20. True
  21. False
  22. True
  23. True
  24. False