Getting to know plants Worksheet-1

Getting to know plants Worksheet-1

 

Fill in the blanks:

  1. Big and tall plant/s with a strong, woody, thick main stem (trunk) are known as ____.
  2. ____ is the other name given to the stem of plants like potato, tuberous begonias.

 

Multiple-Choice Question:

  1. Lemon plant is a medium-sized plant with woody stem, depending on the size and type of stems it has, Lemon plant can be classified as:

(A) Creeper          (B) Climber         (C) Shrub

 

  1. Identify the reproductive part of a plant.

(A) Stem              (B) Flowers          (C) Leaves

 

  1. Tap root system provides strong anchorage to the plants as compared to fibrous root system. Why?

(A) Because they are able to reach deep into the ground and give strong support

(B) Because they grow in a cluster from the base of the stem and holds the plants firmly

(C) Both of these

 

  1. Which of the following statements is INCORRECT?

(A) Roots hold the plant firmly into the ground

(B) Roots help in preventing soil erosion

(C) Roots transport water and mineral salts to all the other parts of a plant

 

  1. Which of the following is NOT a function of the stem?

(A) They transport water and mineral salts to all parts of the plant

(B) They transport food manufactured by the leaves to the other parts of the plant

(C) They absorbs water and mineral salts from the soil

 

  1. The process of photosynthesis occurs in ____ of this plant.

(A) Thorns           (B) Stems             (C) Roots

 

  1. It has flat, disc-shaped stem which has both fleshy and scaly leaves. The food is stored inside the fleshy leaves. What is the other name given to the stem of this plant?

C:\Documents and Settings\rupal\My Documents\Downloads\onion.gif

(A) Tuber             (B) Bulb                (C) Rhizome

 

  1. What kind of leaf venation does the Banana leaf has?

(A) Reticulate venation

(B) Parallel venation   

(C) Both of these

 

  1. Ravi took a potted plant and watered it. He then covered the plant with a polythene bag and kept it under the Sunlight. After couple of hours, he observed water droplets on the inner side of the bag. This process of loss of extra water in the form of water vapour through stomata is known as:

(A) Transpiration

(B) Photosynthesis      

(C) None of these

 

  1. The transfer of Pollen grains from an Anther to a Stigma is known as:

(A) Pollination

(B) Hybridization

(C) Any of these

 

  1. Which of the following is a flowering plant?

(A) Wheat            (B) Sheesham      (C) Banana

 

  1. What kind of roots are present in the onion plants?

(A) Tap roots

(B) Fibrous roots

(C) None of these

 

  1. A thick vein present in the middle of a leaf is known as:

(A) Lamina           (B) Petiole           (C) Midrib

 

Multiple Choice Questions: (With More Than One Option)

  1. Which of these have prop roots?

(A) Bamboo         (B) Asparagus      (C) Dahlia

(D) Sugarcane     (E) Banyan

 

  1. Which of these have reticulate venation?

(A) Grass              (B) China rose     (C) Maize

(D) Tulsi               (E) Coriander

 

  1. Match the following:

 

True/False:

  1. Wheat and onion plants have taproots.
  2. The roots of cassava plants are known as tuberous roots.
  3. Leaves are also known as food factories of the plant.
  4. Plants whose leaves have reticulate venation have tap roots.
  5. In a flower, the number of sepals and petals are always equal.
  6. Jade plants have modified stems that store water in them.

 

Answer key:

  1. Tree/trees
  2. Tuber
  3. (C)
  4. (B)
  5. (A)
  6. (C)
  7. (C)
  8. (B)
  9. (B)
  10. (B)
  11. (A)
  12. (A)
  13. (C)
  14. (B)
  15. (C)
  16. (A,E)
  17. (B,D,E)
  18. 1-e, 2-a, 3-f, 4-b, 5-c, 6-d
  19. False
  20. True
  21. True
  22. True
  23. False
  24. True