English-Consonant-Workbook


This workbook contains worksheets on English - Consonant for Grade 1 Olympiad students. There are 5 worksheets with 100+ questions.
Pattern of questions : Multiple choice questions…

 

Worksheet-1

  1. Fill in the blank with CORRECT consonant blend:

       __ __UM

       A. FR                  B. AI                    C. DR                  D. EO

 

  1. Fill in the blank with CORRECT consonant blend:

       __ __ACK

       A. Fl                    B. BL                   C. CH                  D. EL

 

  1. Fill in the blank with CORRECT consonant blend:

       __ __AVE

       A. BR                  B. BL                  C. LR                  D. EL

 

  1. Fill in the blank with CORRECT consonant blend:

       __ __AY

       A. KT                  B. EO                  C. AI                   D. PR

 

  1. Fill in the blank with CORRECT consonant blend:

       __ __EAD

       A. FO                  B. BR                  C. LR                  D. MN

 

  1. Fill in the blank with CORRECT consonant blend:

       __ __OCK

       A. CL                  B. MP                 C. DE                  D. EU

 

  1. Fill in the blank with CORRECT consonant blend:

       __ __OG

       A. RS                  B. FR                  C. SR                  D. AR

 

  1. Fill in the blank with CORRECT consonant blend:

       __ __EEP

       A. CP                  B. PM                 C. KI                   D. SL

 

  1. Fill in the blank with CORRECT consonant blend:

       __ __ALL

       A. DH                 B. SM                 C. OE                  D. AD

 

  1. Fill in the blank with CORRECT consonant blend:

       __ __OBE

       A. KL                  B. SU                   C. GL                  D. FG

 

  1. Fill in the blank with CORRECT consonant blend:

       __ __ATE

       A. PL                   B. JD                   C. WE                 D. OU

 

  1. Fill in the blank with CORRECT consonant blend:

       __ __OWN

       A. BR                  B. TE                   C. AU                  D. MS

 

  1. Fill in the blank with CORRECT consonant blend:

       __ __ITE

       A. WH                B. FI                    C. BH                  D. ML

 

  1. Fill in the blank with CORRECT consonant blend:

       __ __AIR

       A. CH                  B. FI                    C. BH                  D. ML

 

  1. Fill in the blank with CORRECT consonant blend:

       __ __EAM

       A. CH                  B. DR                  C. PL                   D. ML

 

  1. Fill in the blank with CORRECT consonant blend:

       __ __APE

       A. CH                  B. FR                   C. GR                  D. ML

 

  1. Fill in the blank with CORRECT consonant blend:

       __ __AND

       A. CH                  B. FR                   C. WH                D. ST

 

  1. Fill in the blank with CORRECT consonant blend:

       __ __UMB

       A. CH                  B. TH                  C. GL                   D. ST

 

  1. Fill in the blank with CORRECT consonant blend:

       __ __OKE

       A. CH                  B. TH                  C. SM                 D. ST

 

  1. Fill in the blank with CORRECT consonant blend:

       __ __AG

       A. FL                   B. TH                  C. SM                 D. FR

 

Answers

(1)–C; (2)–B; (3)–A; (4)–D; (5)–B; (6)–A; (7)–B; (8)–D; (9)–B; (10)–C; (11)–A; (12)–A; (13)–A; (14)–A; (15)–B; (16)–C; (17)–D; (18)–B; (19)–C; (20)–A

 

Worksheet-2

  1. Fill in the blank with CORRECT consonant blend: __ __ILE

       A. FL                   B. SM                 C. CH                  D. SH

 

  1. Fill in the blank with CORRECT consonant blend: __ __INK

       A. FL                   B. TH                  C. CH                  D. SL

 

  1. HINT: A word that means "Not Big". __ __ ALL

       A. MS                 B. ES                   C. TP                   D. SM

 

  1. HINT: A word that means "Light Meal". __ __ ACK

       A. RD                  B. SN                   C. DN                 D. PS

 

  1. HINT: A word that means "To sense through the nose". __ __ ELL

       A. ML                 B. EK                  C. SM                 D. PQ

 

  1. HINT: A word that means "Not Fast". __ __ OW

       A. PH                  B. HT                  C. LS                   D. SL

 

  1. HINT: A word that means "Small piece cut from a larger object". __ __ ICE

       A. LS                   B. SL                   C. OS                  D. EI

 

  1. HINT: A word that means "To begin an activity".

       __ __ ART

       A. PS                   B. MS                 C. ST                   D. RS

 

  1. HINT: A word that means "A Shop".

       __ __ ORE

       A. HS                  B. ST                   C. RO                  D. MN

 

  1. HINT: A word that means "To move downward".

       __ __ IDE

       A. MD                 B. GS                   C. RL                   D. SL

 

  1. HINT: A word that means "The time of the year between winter and summer ".

       __ __ RING

       A. SP                   B. SK                   C. LS                   D. SO

 

  1. HINT: "It is a colour ".

       __ __ EEN

       A. SP                   B. SK                  C. LS                   D. GR

 

  1. HINT: A word that means "Opposite of Start ".

       __ __ OP

       A. SP                   B. SK                  C. ST                   D. GR

 

  1. HINT: A word that means "A facial Expression ".

       __ __ ILE

       A. SP                   B. SK                   C. SM                 D. GR

 

  1. HINT: A word that means "Opposite of fat".

       __ __ IN

       A. SH                  B. SK                   C. SM                 D. TH

 

  1. HINT: A word that means "Used to watch time".

       __ __ OCK

       A. CL                  B. SK                  C. SM                 D. BL

 

  1. HINT: A word that means "To hold something and move it towards you."

       PU __ __

       A. CL                  B. LL                   C. SH                  D. BL

 

  1. HINT: A word that means "The world or a model of the world".

       __ __ OBE

       A. CL                  B. GL                   C. SL                   D. BL

 

  1. HINT: "The colour of a clear sky".

       __ __ UE

       A. CL                   B. GL                   C. SL                   D. BL

 

  1. HINT: A word that means "To hit your hands together to make noise".

       __ __ AP

       A. CL                  B. SH                  C. SL                   D. BL

 

Answers

(1)–B; (2)–B; (3)–D; (4)–B; (5)–C; (6)–D; (7)–B; (8)–C; (9)–B; (10)–D; (11)–A; (12)–D; (13)–C; (14)–C; (15)–D; (16)–A; (17)–B; (18)–B; (19)–D; (20)–A

 

Worksheet-3

  1. HINT: A word that means "A large boat that carries people or goods".

       __ __ IP

       A. CL                   B. SH                  C. SL                   D. BL

 

  1. Which letter is a consonant?

       A. E                     B. I                      C. D                     D. U

 

  1. Which letter is a consonant?

       A. G                     B. D                     C. F                     D. all of these

 

  1. Identify the consonant/s in the word "Dog".

       A. d and o          B. d and g          C. o                      D. o and g

 

  1. How many consonants are there in the word "School"?

       A. 4                     B. 2                     C. 3                     D. 6

 

  1. Which letter is a consonant?

       A. I                      B. S                    C. O                     D. E

 

  1. Identify the consonants in the word "Clue".

       A. c and e           B. e and u          C. C and l            D. u and c

 

  1. Which letter is a consonant?

       A. R                     B. S                     C. T                    D. All of these

 

  1. Identify the consonants in the word "Clap".

       A. a                      B. C, L and P     C. C and A         D. C and L

 

  1. To open and close the eye.

       ____ ink

       A. BL                  B. FL                   C. SL                   D. KL

 

  1. Used to drink water or juice

       ____ ASS

       A. CL                  B. PL                   C. BR                  D.GL

 

  1. A person who acts in circus.

       ____ own

       A. BL                  B. CL                  C. FL                   D. SL

 

  1. It shows you time.

       ____ OCK

       A. ML                 B. FL                   C. BL                  D. CL

 

  1. To move in the air using wings.

       ____ Y

       A. RL                  B. FL                   C. CL                   D. SL

 

  1. To take rest.

       ____ EEP

       A. SL                   B. CL                   C. FL                   D. BL

 

  1. It keeps you warm in winter.

       ____ ANKET

       A. Tl                    B. Gl                    C. Bl                    D. Sl

 

  1. To hit your hands together to make noise.

       __ __ AP

       A. CL                  B. SH                  C. SL                   D. BL

 

  1. The colour of a clear sky.

       __ __ UE

       A. CL                  B. GL                  C. SL                   D. BL

 

  1. Unscramble the following group of letters to make an ‘r-blend’ word: KBRIC

       A. BRIC              B. RCBI              C. BRICK           D. BICR

 

  1. Unscramble the following group of letters to make an  ‘r-blend’ word: MDRU

       A. RUD              B. DRUM           C. MURD            D. RUDM

 

Answers

(1)–B; (2)–C; (3)–D; (4)–B; (5)–A; (6)–B; (7)–C; (8)–D; (9)–B; (10)–A; (11)–D; (12)–B; (13)–D; (14)–B; (15)–A; (16)–C; (17)–A; (18)–D; (19)–C; (20)–B

 

Worksheet-4

  1. Unscramble the following group of letters to make an ‘r-blend’ word: PRNTI

       A. TRINP           B. PIRNT           C. RINP             D. PRINT

 

  1. Unscramble the following group of letters to make an ‘r-blend’ word: GFOR

       A. FROG            B. ROG               C. FOGR            D. FORG

 

  1. Unscramble the following group of letters to make an  ‘r-blend’ word: YPRA

       A. PATR             B. PRAY             C. RATP             D. TRPA

 

  1. Unscramble the following group of letters to make an ‘r-blend’ word: reamd

       A. PATR             B. DREAM        C. RATP             D. TRPA

 

  1. Unscramble the following group of letters to make an ‘r-blend’ word: RABNI

       A. RAINB          B. BRAN            C. NAIRB          D. BRAIN

 

  1. Unscramble the following group of letters to make  an ‘r-blend’ word: DERVI

       A. RIVED          B. DIVRE          C. DRIVE          D. EIDRV

 

  1. Unscramble the following group of letters to make an ‘r-blend’ word: ROPD

       A. PORD            B. DROP            C. DRO              D. RDOP

 

  1. Unscramble the following group of letters to make an ‘r-blend’ word: YCR

       A. RCY               B. CYR               C. CRY               D. RYC

 

  1. Unscramble the following group of letters to make an ‘r-blend’ word: RTAIN

       A. TAINR           B. NAIRT           C. TRAN            D. TRAIN

 

  1. Unscramble the following group of letters to make an ‘r-blend’ word:SRAWT

       A. TAINR           B. NAIRT           C. STRAW         D. TRAIN

 

  1. Which letter is a consonant?

       A. M                    B. O                     C. U                     D. E

 

  1. Which word has four consonants?

       A. Ruler             B. Broom            C. Blue               D. Block

 

  1. Which word has four consonants?

       A. Ruler             B. What              C. Green             D. Black

 

  1. Which word has four consonants?

       A. Ruler             B. What              C. Green             D. Black

 

  1. HINT: A word that means "More than one".

       ___ A___ Y

       A. C and D         B. M and N        C. R and S         D. Q and R

 

  1. HINT: A word that means "NOT OLD".

       ___ E ___

       A. F and G         B. Q and M        C. N and W       D. M and N

 

  1. HINT: A word that means "Something to be read".

       ___ O O ___

       A. B and K         B. M and K        C. K and R         D. R and G

 

  1. HINT: Animals kept in houses.

       ___ E ___

       A. R ant N          B. Q and R         C. C and T         D. P and T

 

  1. HINT: A tool for writing.

       ___ E ___

       A. N and P         B. P and N         C. R and T         D. S and M

 

  1. HINT: Open this to enter a house.

       ___ O O ___

       A. P and N         B. D and R         C. S and M        D. M and S

 

Answers

(1)–D; (2)–A; (3)–B; (4)–B; (5)–D; (6)–C; (7)–B; (8)–C; (9)–D; (10)–C; (11)–A; (12)–D; (13)–D; (14)–D; (15)–B; (16)–C; (17)–A; (18)–D; (19)–B; (20)–B