Transport & Means of Communication-Test-3


Transport and means of communication

  1. Mark the odd one out on the basis of mode of transportation.

A.      B.      C.

 

  1. The given picture shows the journey of a letter. Which of the following options show the correct sequence of the journey of a letter?

A. B ⇒ D ⇒ C ⇒ E ⇒ F ⇒ H ⇒ G ⇒ A

B. A ⇒ D ⇒ C ⇒ B ⇒ E ⇒ H ⇒ G ⇒ F

C. H ⇒ C ⇒ B ⇒ E ⇒ D ⇒ G ⇒ F ⇒ A

Click here for more worksheets

  1. Which of the following will take least time to send message?

A. Telegram

B. Pager

C. Messenger

 

  1. Which of the following vehicles is specially designed for disabled?

A.          B.     C.

 

  1. Which of the following is a development in communication technology?

A. Invention of light bulb

B. Invention of train

C. Development of man-made satellites

 

  1. The script widely used by visually impaired person to read and write is known as:

A. Louis script

B. Braille script

C. Marconi script

 

  1. Who invented aeroplane?

A. The Wright brothers

B. Thomas Alva Edison

C. Alexander Fleming

 

  1. Which of the following is very useful for the communication for the people working in armed forces?

A. Telegram

B. Wireless communication

C. Newspaper

 

  1. ISD stands for:

A. International subscriber dialing

B. Indian subscriber dialing

C. Internet subscriber dialing

 

  1. How long will it take to send the photograph from India to a friend sitting in America via E-mail?

A. Within few hours

B. Within few minutes

C. Within few days

 

  1. Who invented the printing machine?

A. Alexander Graham Bell

B. Rudolf Diesel

C. Johannes Gutenberg

 

  1. The process that deals with the sharing of ideas, information and knowledge is known as:

A. Transmission

B. Communication

C. Translation

 

  1. Mark the factors on the basis of which different means of transport can be classified.

A. Numbers of person needed for driving

B. Distance to be travelled

C. Number of persons can sit

D. Number of wheels present

E. None of these

 

Answer Keys

(1)–A; (2)–C; (3)–B; (4)–C; (5)–C; (6)–B; (7)–A; (8)–B; (9)–A; (10)–B; (11)–C; (12)–B; (13)–(C,D)