Tissue Worksheet-11

Tissue Worksheet-11

 

  1. The muscular tissue which function throughout the life continuously without fatigue

A. Skeletal muscle                        B. Cardiac muscle

C. Smooth muscle                        D. Voluntary muscle

 

  1. Which of the following cells is found in the cartilaginous tissue of the body?

A. Mast cells                                  B. Basophils

C. Osteocytes                                 D. Chondrocytes

 

  1. Choose the wrong statement

A. The nature of matrix differs according to the function of the tissue

B. Fats are stored below the skin and in between the internal organs

C. Epithelial tissues have intercellular spaces between them

D. Cells of striated muscles are multinucleate and unbranched

 

  1. The muscular tissue of urinary bladder has

A. Striated                                      B. Unstriated

C. Ligament                                   D. Tendon

 

  1. Striated muscles are

A. Multinucleate and unbranched

B. Uninucleate and spindle-shaped

C. Uninucleate and branched

D. Multinucleate and branched

 

  1. Dendrites are found in

A. Striated muscle                        B. Cardiac muscle

C. Neuron                                       D. Nonstriated muscle

 

  1. The cell body of a nerve cell contains a nucleus and cytoplasm and is called the

A. Cyton             B. Axon              C. Dendron       D. None

 

  1. Spinal cord and brain are made up of

A. Muscular tissue                       B. Vascular tissue

C. Nervous tissue                          D. Skeletal tissue

 

  1. Which one of the following is not a function of a bone?

A. Bones provide a frame to keep the body supported.

B. Bones act as reserves of minerals

C. By virtue of the smooth surface, bones provide a sliding area which reduces friction and facilitates movement.

D. Bones produce blood cells.

 

  1. Flexibility in plants is due to

A. Collenchyma                            B. Sclerenchyma

C. Parenchyma                             D. Chlorenchyma

 

  1. Girth of the plant increases due to

A. Apical meristem                      B. Lateral meristem

C. Intercalary meristem             D. None

 

  1. Which is not the function of epidermis?

A. Protection from adverse condition

B. Gaseous exchange

C. Conduction of water

D. Transpiration

 

Answer Key:

  1. D
  2. D
  3. A
  4. D
  5. D
  6. C
  7. C
  8. B
  9. D
  10. A
  11. B
  12. C